11:24 04 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.12
 • USD18.43
 • RUB0.23
 • RON4.17
 • UAH0.67
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  197620

  Germania a anunţat astăzi că interzice intrarea lucrătorilor sezonieri străini pe teritoriul său ca o măsură de combatere a extinderii pandemiei cu noul coronavirus.

  BRUXELLES, 25 martie - Sputnik, Daniela Porovăț. Decizia Germaniei de a interzice intrarea pe teritoriul țării a muncitorilor sezonieri străini a fost luată în pofida opoziţiei sectorului agricol aflat în criză de forţă de muncă înaintea unor recolte importante.

  ''Lucrătorii sezonieri nu vor mai fi autorizaţi să intre în Germania, în cadrul controalelor noastre la frontiere'', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne, precizând că această regulă se aplică începând de astăzi de la ora locală 17.00.

  Interdicţia este valabilă inclusiv pentru cetăţenii statelor membre ale UE, care furnizează cel mai semnificativ contingent de lucrători sezonieri pentru exploataţiile agricole germane.

  Germania primeşte în fiecare an aproximativ 300.000 de lucrători sezonieri din străinătate pentru sectorul său agricol, majoritatea venind din România şi Polonia, potrivit datelor principalului sindicat agricol din Germania, DBV, care a avertizat în ultimele zile Berlinul asupra insuficienţei forţei de muncă pentru strângerea recoltelor, în timp ce închiderea graniţelor mai multor state din Europa Centrală şi de Est din cauza coronavirusului împiedică numeroşi lucrători sezonieri să se deplaseze în Germania.

  ''Aceste restricţii sunt indispensabile pentru încetinirea propagării infecţiei'' în Germania, unde până miercuri erau confirmate peste 34.000 de cazuri de COVID-19, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Interne.

  Pentru a rezolva problema acestui deficit de forţă de muncă, ministrul german al agriculturii, Julia Klockner, a sugerat deja ca în acest sector să fie angajaţi şomeri, migranţi şi personal din sectorul HORECA, afectat în prezent de restricţiile menite să limiteze răspândirea coronavirusului.

  Sectorul agricol german are nevoie imediat de circa 30.000 de lucrători sezonieri şi de aproximativ 85.000 în luna mai, a precizat Julia Klockner.

  În Franţa, unde sectorul agricol se confruntă cu aceeaşi problemă, ministrul agriculturii Didier Guillaume a lansat un apel către ''armata de bărbaţi şi femei care nu mai au activitate'' din cauza măsurilor împotriva pandemiei de coronavirus ''să se alăture marii armate a agriculturii franceze''.

  Tematic

  Coronavirus în Germania: 4.191 de noi cazuri în ultimele 24 ore, peste 30.000 în total
  Germania face apel la armată în lupta împotriva coronavirusului
  Cifre îngrijorătoare și în Germania: câte persoane infectate și câte decese sunt
  Germania ar fi pe curba descendentă a infecțiilor, spune șeful Institutului Robert Koch
  Coronavirus în Germania: Peste 4700 de infectați într-o singură zi, cu 28 de decese
  Tagurile:
  Muncitori, Germania


  Știrile Zilei