10:41 09 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.13
 • USD18.52
 • RUB0.24
 • RON4.16
 • UAH0.68
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  20550

  Premierul ungar Viktor Orban i-a trimis o scrisoare secretarului general al Consiliului Europei, cerându-i ”să nu obstrucţioneze” eforturile Ungariei de combatere a epidemiei de coronavirus.

  BRUXELLES, 26 martie - Sputnik, Daniela Porovăț. Scrisoarea lui Viktor Orban a venit ca o reacție la gestul făcut de Marija Pejcinovic Buric care a criticat legislaţia de la Budapesta privind starea de urgenţă.

  În scrisoarea către secretarul general al Consiliului Europei, Orban i-a solicitat acestuia să analizeze textul exact al proiectului de lege înaintat Parlamentului şi să examineze practicile legale similare din alte ţări, a precizat astăzi şeful biroului de presă al premierului ungar, Bertalan Havasi.

  "Dacă nu puteţi să ne ajutaţi în actuala criză, vă cer să vă abţineţi din a ne obstrucţiona eforturile", a precizat Orban.

  Într-o scrisoare pe care i-a trimis-o acum două zile şefului guvernului de la Budapesta, Marija Pejcinovic Buric avertizează că urmăreşte "cu mare atenţie evoluţiile privind starea de urgenţă din Ungaria".

  "În acest context, vreau să subliniez că măsurile pe care statele membre le iau în actualele circumstanţe excepţionale ale pandemiei trebuie să respecte constituţiile naţionale şi standardele internaţionale, precum şi esenţa principiilor democratice", a atras atenţia secretarul general al Consiliului Europei.

  Parlamentul ungar a blocat luni prima încercare a executivului premierului Viktor Orban de a prelungi pe o perioadă nedeterminată starea de urgenţă decretată în urma epidemiei de coronavirus şi de a guverna prin decrete.

  Partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, ar putea să obţină săptămâna viitoare adoptarea prelungirii stării de urgenţă prin procedură parlamentară ordinară, în acest caz majoritatea de două treimi deţinută de această formaţiune în legislativ fiind suficientă.

  Între timp, numărul cazurilor confirmate de infectare cu coronavirus din Ungaria a ajuns la 261, a anunţat astăzi site-ul special al guvernului de la Budapesta, iar numărul deceselor a rămas la 10.

  O sută de persoane se află în carantină, iar numărul total al testelor efectuate este de 8.005.

  Tematic

  Coronavirus în Rusia: 182 de cazuri noi de infectare
  Coronavirus România: 144 cazuri noi, 13 decese, 86 de persoane vindecate
  Agenția Europeană de Mediu: măsurile anti-coronavirus au diminuat poluarea
  A devenit cunoscut rezultatul celui de-al doilea test la coronavirus efectuat lui Merkel
  Coronavirus în Spania: 47 de mii de cazuri, cu 8.000 mai multe în 24 de ore – VIDEO
  Tagurile:
  Consiliul UE, Viktor Orban


  Știrile Zilei