20:42 03 August 2020
În direct
 • EUR19.81
 • USD16.72
 • RUB0.23
 • RON4.10
 • UAH0.61
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  19821

  Închiderea frontierelor din cauza pandemiei coronavirusului pune în pericol viața migranților, afirmă reprezentantul Direcției pentru America Centrală și Mexic a Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiați, Sibylla Brodzinski

  BUCUREȘTI, 31 mar – Sputnik. Închidererea frontierelor în contextul pandemiei coronavirusului a devenit o nouă amenințare pentru migranți și refugiați, a declarat agenției RIA Novosti reprezentantul Direcției pentru America Centrală și Mexic a Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiați, Sibylla Brodzinski.

  Potrivit organizației, peste 37 mii de persoane pe zi sunt nevoite să fugă din țările lor pentru a se salva de conflictele militare, persecuțiile politice și grupările criminale. Pentru aceștia închiderea frontierelor, în contextul pandemiei COVID-19, reprezintă un pericol pentru viețile lor.

  “Îndemnul mondial “Stați acasă” a devenit o mantra pe care o ascultăm cu toții, însă pentru refugiați a rămâne acasă nu e o variantă, nimeni nu vrea să fie un refugiat; dacă au fugit, au făcut-o pentru a-și salva viețile”, a declarat Brodzinski.

  Potrivit ei, toate statele au dreptul și obligația de a-și proteja populația de pandemie. Însă apariția noului coronavirus nu a dus la oprirea războaielor, conflictelor și persecuțiilor. În legătură cu acest fapt, Brodzinski îndeamnă ca măsurile luate de guverne „pentru salvarea populației să nu ducă la închiderea căilor de solicitare a azilului”.

  În același timp, potrivit informațiilor ei, în prezent nu a fost înregistrat niciun caz de infectare cu noul coronavirus printre persoanele care și-au cerut azil politic în America Latină.

  În opinia directorului pentru cele două Americii al organizației Amnesty International, Erika Guevara Rosas, există alternative la care autoritățile ar putea recurge pentru asigurarea sosirii acestor oameni. Spre exemplu, să efectueze examinări medicale, să introducă măsuri de carantină sau izolare temporară. În același timp, este important să se accentueze că noul coronavirus nu este un produs al fluxurilor migratorii. Mut mai important este, potrivit lui, ca pandemia să nu devină o justificare a discriminării oamenilor și stigmatizării lor drept purtători ai virusului.

  Miriam González, colaboratoarea a Institutului pentru problemele femeilor-migrante în America Centrală, migranții și persoanele care solicită azil, pe lângă discriminare și xenofobie, se confruntă cu o vulnerabilitate în perioada pandemiei.

  Pe 11 martie, Organizația Mondială a Sănătății a declarat o pandemie de coronavirus COVID-19. Potrivit ultimelor date ale OMS, numărul total al persoanelor infectate la nivel mondial a ajuns la peste 690 mii de persoane, dintre care peste 33 mii au decedat.

  Tematic

  Globaliștii se răzbună pe Salvini: va fi judecat pentru că a oprit imigranții!
  Românii din UK post-Brexit, moment istoric: schimbări uriaşe, noul sistem de imigraţie
  Marea Britanie introduce un nou sistem de IMIGRAȚIE după Brexit, mult mai restrictiv
  Țările din UE refuză în unanimitate să accepte imigranți din cauza coronavirusului
  Tagurile:
  Migranți, refugiați


  Știrile Zilei