05:42 14 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.41
 • USD17.13
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Coronavirus în România, Moldova și în lume (1026)
  15210

  Materiale medicale licitate în comun de statele UE nu vor sosi la începutul lunii aprilie, cum promisese preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ci vor întârzia câteva săptămâni, a anunțat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene

  BRUXELLES, 31 mart- Sputnik, Daniela Porovăț. Anunțul întârzierii materialeor medicale a fost făcut astăzi de Stefan de Keersmaecker, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

  ''Unele dintre echipamente, în funcţie de specificaţiile contractelor, vor putea fi disponibile în câteva săptămâni din momentul în care statele membre semnează contractele cu furnizorii'', a precizat purtătorul de cuvânt al CE la conferinţa zilnică de presă.

  Oficialul european nu a spus despre ce echipamente este vorba şi nici cât de mult va întârzia sosirea celorlalte materiale licitate la nivel european.

  ''Odată ce procedurile vor fi finalizate şi vor fi semnate contractele cadru, statele membre vor trebui să semneze contractele cu companiile individuale pentru furnizarea bunurilor. Paşii următori depind de cât de repede vor fi semnate contractele, de cât de repede statele membre fac comenzile după ce le-au semnat şi de cât de repede industria poate furniza materialele la nivel naţional'''', a explicat mai departe purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

  Purtătorul de cuvânt comunitar a asigurat că Bruxelles-ul înţelege deplin urgenţa situaţiei şi necesitatea de a obţine echipamente cât mai repede posibil pentru oamenii care au nevoie de ele, respectiv populaţia şi lucrătorii sanitari.

  ”Comisia lucrează 24 de ore pe zi şapte zile pe săptămână pentru a accelera şi a reduce procesul administrativ cât mai mult posibil'', a mai spus el.

  Pe 25 martie, într-o înregistrare video difuzată de Comisia Europeană în care Ursula von der Leyen se adresa cetăţenilor spanioli, aceasta spunea că licitaţia pentru achiziţia de echipamente sanitare este aproape finalizată şi mai este nevoie doar de semnarea contractelor, astfel că materialele urmau să ajungă în Spania în două săptămâni.

  ''În două săptămâni, măştile, mănuşile, combinezoanele şi ochelarii de protecţie vor fi în spitalele'' spaniole, afirma Ursula von der Leyen în înregistrarea difuzată miercurea trecută.

  Acum, se dovedește că eficiența europeană nu funcționează chiar așa bine. De altfel, și decizia privind sprijinul european comun pentru combaterea crizei economice a fost amânată pentru 15 zile, ceea ce a trezit critici virulente din partea Italiei.

  Тема:
  Coronavirus în România, Moldova și în lume (1026)

  Tematic

  Europa va trece peste epidemie, dar oare va supraviețui UE?
  UE s-a ”virusat”: statele europene nu se înțeleg pe planul de redresare economică
  Salvini amenință cu scoaterea Italiei din UE: „E un cuib de vipere și șacali!”
  „Conte spune unei Europe moarte să se ducă dracului”, divorțul italian între Roma și UE?
  Oficial francez: UE va avea probleme ”existenţiale” dacă nu dă dovadă de solidaritate
  Radu Toma: ”UE în Est - importuri geoeconomice greşite de la Baltica la Marea Neagră”
  Tagurile:
  coronavirus, Uniunea Europeană, Comisia Europeană


  Știrile Zilei