00:54 28 Mai 2020
În direct
 • EUR19.49
 • USD17.69
 • RUB0.25
 • RON4.02
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Coronavirus în România, Moldova și în lume (892)
  131 0 0

  Primarii din şapte oraşe europene, dintre care șase capitale de țări și o capitală de regiune, au făcut apel astăzi la instituţiile europene și la guvernele lor să îşi mobilizeze "de urgenţă" mijloacele de producţie şi de distribuţie "pentru a salva vieţi" .

  BRUXELLES, 31 mart - Sputnik, Daniela Porovăț. Apelul este semnat de primarii din şase capitale de ţări europene - Paris, Londra, Bruxelles, Lisabona, Varşovia şi Budapesta – dar şi din Florenţa, capitala regiunii Toscana din Italia.

  ”Facem apel solemn la guvernele noastre şi la instituţiile europene să depună toate eforturile, fără întârziere, pentru a mobiliza mijloacele de producţie şi de distribuţie necesare şi disponibile pentru a pune la dispoziţie toate echipamentele de protecţie de care îngrijitorii noştri au imperativ nevoie (măşti, ochelari, combinezoane), materialul medical care le lipseşte serviciilor de reanimare, medicamentele şi tratamentele necesare”, au transmis primarii printr-un comunicat.

  Potrivit edililor, toate eforturile industriilor şi economiilor trebuie să fie mobilizate de urgenţă şi cu prioritate pentru aceste obiective care ar permite salvarea de vieţi.

  Apelul primarilor de capitale din Europa vine în contextul în care tot mai multe voci critice arată că UE reacționează tardiv în fața crizei și că dă dovadă de lipsă de solidaritate.

  O inițiativă similară a fost lansată de mai mulți primari şi guvernatori regionali italieni care au cumpărat tot astăzi o pagină în ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung pentru a-i cere Germaniei să manifeste solidaritate în faţa epidemiei generate de noul coronavirus.

  Disputa principală la nivelul UE este legată de emiterea de ”coronabonduri” ca instrumente de debit european care să permită angajarea de fonduri necesare combaterii crizei, o inițiativă a țărilor din Sud blocată deocamdată de Germania și de alte țări bogate din Nord, un răspuns în acest sens fiidn amânat de liderii UE pentru două săptămâni deși criza este în toi.

  Тема:
  Coronavirus în România, Moldova și în lume (892)

  Tematic

  Epidemiolog britanic: epidemia de coronavirus din Regatul Unit dă semne de încetinire
  Declarația fulminantă care dă peste cap teoria Coronavirus și contestă măsurile radicale
  Coronavirus în Rusia: 302 noi cazuri, trei decese
  Record negativ în Spania: peste 12.000 de cadre medicale testate pozitiv cu coronavirus
  Nou bilanţ în Franţa: 400 de decese cauzate de coronavirus în ultimele 24 de ore
  Criza Coronavirus: Informația ESENȚIALĂ despre care autoritățile române NU au spus NIMIC!
  Tagurile:
  Europa, primari


  Știrile Zilei