08:51 03 Iunie 2020
În direct
 • EUR19.54
 • USD17.50
 • RUB0.25
 • RON4.03
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  48 0 0

  Ministrul italian al Economiei, Roberto Gualteri, a declarat că estimarea patronatului Confindustria privind un declin al PIB-ului de 6% în acest an, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), este realistă.

  BRUXELLES, 1 apr - Sputnik, Daniela Porovăț. Inițial, patronatul Confindustria a făcut niște estimări dramatice pentru economia Italiei, afirmând că PIB-ul țării va scădea cu 6 la sută dacă economia se redeschide din luna mai.

  "Din păcate previziunile sunt realiste. În acelaşi timp, putem spune că economia Italiei poate aspira la o redresare viguroasă", a răspuns Gualtieri la aceste estimări într-un interviu acordat publicaţiei Il Fatto Quotidiano

  Şi Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit luna trecută estimarea privind evoluţia economiei italiene în acest an, din cauza efectelor pandemiei.

  Gualtieri a adăugat că, în actualele condiţii, folosirea Mecanismului european de stabilitate (ESM) pentru a contracara declinul provocat de pandemie nu reprezintă o opţiune, dar Europa are nevoie de o politică fiscală comună, precum şi de "noi soluţii pentru a defini un răspuns comun, adecvat".

  Şi preşedintele Eurogrupului, Mario Centeno, a anunţat că în următoarele zile miniştrii de Finanţe din zona euro vor accelera discuţiile privind folosirea Mecanismului european de stabilitate (ESM) şi a Băncii Europene de Investiţii (BEI) pentru a contracara declinul economic provocat de pandemie.

  În 7 aprilie, Eurogrupul va avea o teleconferinţă unde se vor analiza măsurile de sprijin, aşa cum au cerut liderii UE săptămâna trecută, după disputa privind emiterea unor "euro-obligaţiuni", care ar împărţi riscurile pentru datoriile celor 19 state care au adoptat moneda unică.

  În timp ce nouă ţări, inclusiv Italia, Franţa şi Spania susţin emiterea de "euro-obligaţiuni", numite special pentru situația de față ”coronabonduri”, ideea nu este acceptată de Germania, Olanda şi Finlanda.

  ESM dispune de o putere de peste 400 miliarde de euro şi are drept sarcină principală să salveze ţările care şi-au pierdut capacitatea de a se împrumuta de pe pieţe, ceea ce nu este cazul în prezent. Însă Mecanismul european de stabilitate poate oferi de asemenea ţărilor care solicită o garanţiei de împrumut, adică o sumă importantă care în principiu nu va fi utilizată dar care trimit e un semnal pentru a linişti pieţele.

  Italia nu precupețește să atragă atenția asupra gravității situației, mai mulți primari și guvernatori publicând ieri chiar și o scrisoare în presa germană prin care aceștia îi amintesc Berlinului de felul în care și nemții au fost ajutați după război, reducându-li-se datoriile.

  Pentru multe voci autorizate, de felul în care UE se va comporta în această criză va depinde supraviețuirea sa, iar deocamdată ”solidaritatea” europeană s-a manifestat doar ca fiecare pentru sine.

  Tematic

  Oficial francez: UE va avea probleme ”existenţiale” dacă nu dă dovadă de solidaritate
  UE s-a ”virusat”: statele europene nu se înțeleg pe planul de redresare economică
  Eficiența UE: materiale medicale licitate în comun vor întârzia câteva săptămâni
  Tagurile:
  UE, Italia


  Știrile Zilei