21:12 30 Mai 2020
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.63
 • RUB0.25
 • RON4.01
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  662101

  Premierul Italiei Giuseppe Conte a lansat în publicația germană Die Zeit un apel către germani pentru solidaritate europeană în fața pandemiei de COVID-19.

  BRUXELLES, 2 apr - Sputnik, Daniela Porovăț. Şeful guvernului italian, Giuseppe Conte, continuă prin articolul său de opinie din Die Zeit seria scrisorilor și apelurilor făcute de diverși oficiali, primari, guvernatori sau membri ai mediului academic din Europa în favoarea unei acțiuni comune europene împotriva pandemiei. Apelurile, care au devenit o modă la această oră în Europa, conțin și avertismente legate de faptul că dacă UE nu se solidarizează în fața pandemiei, atunci își anulează sensul de a exista.

  ”Dacă suntem o Uniune, acum este timpul să o dovedim”, scrie Giuseppe Conte într-un articol de opinie din săptămânalul german Die Zeit.

  ”Avem nevoie de o strategie de relansare economică (...). Toate statele europene trebuie să-şi aducă contribuţia, fără excepţie”, mai scrie premierul italian.

  El este de părere că solidaritatea trebuie să se exprime într-un plan comun care să garanteze, prin transparenţa şi rigoarea tuturor participanţilor, că nu se va ajunge la o uniune de transferuri.

  Italia şi Spania, statele cele mai afectate până în prezent de pandemie şi având finanţe publice fragile, doresc un sprijin financiar masiv din partea UE pentru a face faţă consecinţelor sanitare, economice şi sociale ale crizei.

  Susţinute de Franţa, ele pledează pentru o mutualizare a datoriilor statelor din zona euro, ce ar putea lua forma unor ”coronabonduri”, ceea ce state din nord, în frunte cu Germania şi Olanda, refuză.

  ”Trebuie să examinăm instrumentele adecvate pentru o situaţie fără precedent, iar aceasta fără prejudecăţi sau veto-uri a priori”, solicită Giuseppe Conte.

  Mai departe, Conte compară pandemia care a îngenuncheat Italia cu ”un tsunami care, asemeni unui război, lasă economia în ruine şi oamenii cu traumatisme”.

  Tematic

  Premierul Conte: Italia lucrează în direcția anulării sancțiuilor împotriva Rusiei
  Mișcare împotriva lui Salvini: Giuseppe Conte a primit mandatul pentru un nou guvern
  Conte o avertizează pe Merkel privind "sfârșitul Schengen"
  Giuseppe Conte: Prietenia dintre Rusia și Italia are un mare potențial
  „Conte spune unei Europe moarte să se ducă dracului”, divorțul italian între Roma și UE?


  Știrile Zilei