20:11 01 Iunie 2020
În direct
 • EUR19.61
 • USD17.61
 • RUB0.25
 • RON4.05
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  34231

  Un specialist rus vorbeşte despre riscul infecţiei cu coronavirus prin alimente, oferind câteva recomandări despre cum să ne ferim să ne infectăm prin produsele alimentare.

  BUCUREŞTI, 7 apr – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit consilierului de la Uniunea Consumatorilor panrusă Roskontrol, teoretic oamenii pot fi infectați prin produse alimentare pe care le-a atins înainte o persoană bolnavă. Acesta a oferit şi câteva sfaturi cu privire la tratamentul adecvat al produselor alimentare, pentru a ne feri de infecţia cu coronavirus.

  După cum explică specialiștii pe site-ul Roskontrol, deși infecția prin alimente este puțin probabilă, există totuşi o astfel de posibilitate. De exemplu, prin fructe și legume.

  „Teoretic, dacă o persoană bolnavă strănută deasupra unui măr și mănânci acel măr imediat după aceea, există riscul [de a te infecta coronavirusul, n. ed.]. Dar, în practică, sunt puține șanse”, a asigurat organizația, care a sfătuit totuși ca fructele și legumele să fie spălate bine.

  Produsele alimentare ambalate

  Situația cu privire la produsele ambalate este similară. Experții spun că dacă virusul se află pe o cutie de iaurt sau o sticlă de apă, există posibilitatea reală ca o persoană care a atins-o şi apoi şi-a atins fața să contracteze infecţia, chiar dacă este o şansă slabă.

  Specialiștii subliniază că coronavirusul nu se poate reproduce în alimente și moare după câteva ore. Din acest punct de vedere, carnea este sigură.

  „Știm că coronavirusul, ca și alți viruși (spre deosebire de bacterii), nu se reproduce în alimente și moare rapid pe suprafața lor”, a declarat Andrei Mosov, consilier științific la Roskontrol, pe site-ul organizației, potrivit Sputnik France

  Există mai multe puncte de vedere cu privire la durata în care coronavirusul poate rămâne pe o suprafață. Potrivit unui studiu realizat de Institutele Naționale de Sănătate (NIH) din Statele Unite, acesta supraviețuiește pe carton până la 24 de ore și până la două sau trei zile pe suprafețe din plastic și oțel inoxidabil. Roskontrol scrie că virusul rămâne activ pe suprafețele din plastic până la șapte ore.

  Tematic

  Franţa: vârful pandemiei încă nu a fost atins – cât va mai dura blocarea ţării, anunţ
  Covid-19 în România: 360 de cazuri noi de îmbolnăviri
  Coronavirus în Rusia: 1154 de noi cazuri de infectare și 11 decese
  Putin i-a transmis o telegramă lui Boris Johnson
  Și primarul l-a plâns: Un tânăr român a murit în Italia de COVID-19 - nu avea alte boli
  Tagurile:
  Alimente, coronavirus


  Știrile Zilei