08:09 23 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.37
 • USD17.97
 • RUB0.25
 • RON4.34
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  45422

  Preşedinţii de parlament din şapte ţări europene au făcut un apel către liderii instituțiilor europene în care cer ca UE să fie solidară în criză, dar și dreptul la suveranitate industrială pentru a răspunde provocărilor pandemiei.

  BRUXELLES, 8 aprilie - Sputnik, Daniela Porovăț. Cei șapte președinți ai Parlamentelor din Franţa, Spania, Grecia, Italia, Luxemburg, Portugalia şi Slovenia au cerut Uniunii Europene printr-un apel comun ca aceasta să răspundă rapid la nevoile cetăţenilor săi, mobilizând resurse "fără precedent" în faţa pandemiei de COVID-19.

  Oficialii cer întărirea "suveranităţii industriale europene pentru a produce bunurile şi materialele indispensabile în domeniul sănătăţii publice", precum şi "mecanisme de solidaritate" pentru a face faţă mai bine pandemiilor.

  "Gravitatea situaţiei implică, în spiritul de solidaritate care este la fundamentul integrării europene, o mobilizare fără precedent de resurse, în special în zona euro", se arată în apelul celor șapte președinți de legislative, adresat liderilor principalelor instituţii ale UE.

  Semnatarii mai atrag atenția că această criză subminează soliditatea democraţiilor și atrag atenția că ”suntem obligaţi să demonstrăm că Uniunea Europeană şi ansamblul statelor sale membre sunt hotărâte să furnizeze un răspuns concret şi rapid la aşteptările şi nevoile populaţiei".

  Apelul președinților de Parlamente din țările UE se adaugă unui număr impresionat de scrisori deschise și apeluri publice făcute de diverși politicieni sau membri ai mediului academic care avertizează că lipsa de solidaritate a UE ar ptuea duce la dispariția acesteia.

  Tematic

  Expert: Ce se va întâmpla cu UE după pandemie
  UE nu se poate pune de acord cum să lupte împotriva crizei
  UE va aloca partenerilor săi 15 miliarde de euro pentru combaterea COVID-19
  Tagurile:
  Suveranitate, UE

  Știrile Zilei