13:31 06 August 2020
În direct
 • EUR19.69
 • USD16.64
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  35661

  Rusia este gata să discute UE în orice circumstanțe, iar Bruxellesul se apropie de acel moment în care va trebui să revadă cele 5 principii ale Mogherini de construcție a relațiilor cu Moscova, consideră Serghei Lavrov.

  BUCUREȘTI, 21 apr – Sputnik. Rusia este gata să discute cu Uniunea Europeană în orice circumstanțe, a declarat marți ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

  Serghei Lavrov
  © Sputnik / Александр Вильф

  Potrivit șefului diplomației ruse, UE se apropie de momentul în care va fi nevoie să-și revadă cele cinci principii, pe care fostul Înalt Reprezentant al UE pentru Politica Externă și de Securitate Comună, Federica Mogherini, le-a inventat pentru definirea relațiilor cu Rusia.

  “Știu că Polonia se pronunță pentru păstrarea lor, multe alte state tot se pronunță în favoarea renunțării la oricare evoluții. Un șir de alte state membre ale Uniunii Europene consideră că este nevoie de o nouă abordare a situației, reieșind din interesele popoarelor Uniunii Europene, economiei statelor UE. Vom fi gata să discutăm cu Uniunea Europeană în orice circumstanțe”, a declarat Lavrov la masa rotundă organizată împreună cu reprezentanții Fundației pentru Susținerea Diplomației Publice „Alexander Gorceakov”.

  Potrivit ministrului, Rusia procedează în acest fel și acum. Totodată, potrivit lui Lavorv, cele cinci principii sunt utilizate de unele state pentru a bloca reluarea unor dialoguri sectoriale.

  “Am avut 20 de dialoguri sectoriale: energetica, cultura, drepturile omului, transporturile, sănătatea, finanțe. Existau două summituri anuale… toate acestea au fost înghețate. Acum suntem acuzați, inclusiv de colegii noștri polonezi, că Rusia ar încerca să submineze autoritatea Uniunii Europene, și în loc să discute cu Bruxellesul, discută cu capitalele statelor-membre: Roma, Paris, Budapesta. Nu e vorba de o rea credință, acestea sunt circumstanțele. În cazul în care Bruxellesul a înghețat toate canalele de comunicare, iar capitalele statelor-membre se pronunță pentru o dezvoltare a relațiilor – desigur vom răspunde la astfel de apeluri”, a explicat ministrul rus al Afacerilor Externe.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Lavrov se va întâlni la Moscova cu ministrul de Externe al Ungariei
  Lavrov și Pompeo au discutat problema epidemiei de coronavirus
  Lavrov: Nu trebuie admisă politizarea pandemiei
  Tagurile:
  Uniunea Europeană, Serghei Lavrov


  Știrile Zilei