18:10 01 Iunie 2020
În direct
 • EUR19.61
 • USD17.61
 • RUB0.25
 • RON4.05
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  59213

  În cadrul unei emisiuni realizate de Adrian Ursu, la Antena 3, au fost făcute dezvăluiri şocante despre situaţia în care se află români trimişi la cules de sparanghel pe plantaţiile din Germania.

  BUCUREŞTI, 21 apr – Sputnik, Doina Crainic. Câţiva muncitori au intrat în direct în cadrul emisiunii realizate de Adrian Ursu, ediţia din 19 aprilie 2020, la Antena 3, dezvăluind condiţiile umilitoare în care sunt ţinuţi românii plecaţi la cules de sparanghel pe plantaţiile din Germania.

  Unora dintre aceştia li s-a desfăcut contractul de muncă, au fost abandonaţi şi nu se pot întoarce în ţară.

  „Nu vreau să dramatizez situaţia, dar, sincer, sîntem asupriţi. Ne-au băgat în nişte barăci, ne-au promis din ţară nişte locuri de muncă decente. Ne-au pus într-o aşa-zisă perioadă de carantină şi a doua zi ne-au scos la muncă în câmp! Sunt aici persoane care muncesc de la 14 ore în sus”, a povestit un muncitor sub protecţia anonimatului.

  El a mai spus că muncitorii sunt cazaţi într-un campus unde sunt numai barăci, nişte containere, şi au fost scoşi la muncă în câmp, la cules de sparanghel, chiar de Înviere, unde românul spune că a muncit „de seara de la ora opt, până dimineaţa la ora opt”. De asemenea, potrivit muncitorului român, nu li s-a dat niciun contract de muncă pe care să îl semneze şi nici măcar o sticlă de apă, deşi muncitorii stau toată ziua pe câmp în praf şi soare.

  Muncitorul a mai povestit că o parte dintre români au fost obligaţi să-şi facă bagajul şi să plece, în condiţiile în care nu au bani, iar autogările şi aeroporturile sînt închise. Astfel, în cazul acestora, nu a fost respectată perioada de carantină, în plus, muncitorilor nu li s-au făcut teste, doar le-a fost luată temperatura, a mai spus românul.

  „Noi am fost vânduţi, adică guvernul şi-a dat străduinţa să plecăm din ţară, dar şi un câine, când îl laşi la cineva, laşi un număr de telefon, dacă se întâmplă ceva cu câinele, să mă suni! Noi pe cine să sunăm? Când am sunat la poliţie, a venit unul şi ne-a spus că îl cunoaşte pe patron de 20 de ani, deci tot noi suntem de vină”, a mai povestit românul, citat de ziarulromanesc.de.

  De asemenea, o muncitoare care a intrat în direct în cadrul emisiunii a vorbit şi despre costurile care au fost suportate de muncitori înainte de plecarea în Germania.

  „Era o firmă din Sibiu, căreia i-am plătit 100 de euro garanţia că plecăm şi 140 de euro pentru transport. Şi cei care nu au plătit transportul în ţară vor avea banii reţinuţi din cei câştigaţi aici, inclusiv banii de mâncare”, a povestit aceasta.

  În cadrul emisiunii a fost difuzată şi o înregistrare în care reprezentanta patronului se adresează muncitorilor într-un mod agresiv şi ameninţător.

  Potrivit informaţiilor care circulă în presă, zeci de români, cărora li s-a desfăcut contractul de muncă în Germania, au fost abandonaţi pe aeroportul din Ingolstadt, oraș din regiunea administrativă Bavaria Superioară. Românii aflaţi într-o situaţie disperată nu au fost contactaţi de nicio autoritate română.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Noile date din Germania: câte infectări au avut loc în ultimele 24 de ore
  Scandalul Germania: ”Democrația occidentală, o escrocherie! După 90, avem vocația slugii!”
  Mărturia unui român plecat sezonier în Germania – câţi bani a câştigat, condiţii de muncă
  Germania se alătură corului de critici ai gestului SUA de a se retrage din OMS
  De ce TACE Aurescu când cazul ”Germania” se complică? Rețea politico-operativă în spate?
  Relaxarea măsurilor restrictive în Germania în contextul COVID-19
  În Germania, numărul persoanelor infectate cu coronavirus a depășit 140 de mii
  Tagurile:
  Români, Germania


  Știrile Zilei