23:09 18 Ianuarie 2021
În direct
 • EUR20.96
 • USD17.29
 • RUB0.24
 • RON4.30
 • UAH0.62
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  36402

  Potrivit ambasadorului României la Londra, cel puțin 20 de avioane vor duce români la muncă sezonieră în UK în următoarele săptămâni. El a mai spus că statul român nu are capacitatea de a interveni în relația privată dintre cetățeni şi angajatori.

  BUCUREŞTI, 28 apr – Sputnik, Doina Crainic. Începând din această săptămână, vor avea loc zboruri cu muncitori români sezonieri în Marea Britanie, iar în următoarele săptămâni vor fi cel puțin 20 de zboruri, a declarat ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache.

  El a îndemnat muncitorii români să citească foarte atent contractele şi să se intereseze de condiţiile care le sunt oferite.

  „I-am rugat pe colaboratorii mei, în special pe cei care reprezintă și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, să verifice atât condițiile de transport, cât și condițiile sanitare, operatorii care fac acest lucru, deși nu avem capacitate de intervenție într-o chestiune care ține de relația privată a cetățenilor respectivi cu angajatorii”, a mai spus Dan Mihalache, citat de ziarulromanesc.net

  Ambasadorul a mai spus că statul român nu este implicat în organizarea acestor transporturi şi că „ceea ce va urma în următoarele săptămâni excede dialogul guvernamental”, muncitorii fiind recrutați din România pe baze private, de către firme de recrutare.

  „(…) eu nu încurajez acest demers, considerând că, cel puțin deocamdată, condițiile de securitate sanitară pun un mare semn de întrebare asupra oportunității lui. Dar trăim într-o lume în care există libertatea de circulație, până la urmă este decizia fiecăruia dintre cetățenii români dacă aleg această cale sau nu”, a adăugat diplomatul.

  Dan Mihalache a mai subliniat că cererea foarte mare de forță de muncă din România vine din zona sectorului agricol din Marea Britanie, unde e nevoie de muncă manuală, însă sarcina repatrierii și a reglării situației acestor oameni va cădea tot în sarcina statului român.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Avioane cu muncitori români vor pleca aproape zilnic spre Germania până pe 17 mai
  Tensiuni în guvernul britanic din cauza muncitorilor români ajunşi în UK -„este o nebunie”
  La cules de sparanghel şi în Marea Britanie: avion plin cu români va pleca spre UK
  Tagurile:
  Londra, Români, UK

  Știrile Zilei