08:16 10 August 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.60
 • RUB0.23
 • RON4.06
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  19701

  Institutele naționale de statistică din Franța și Spania raportează o scădere economică gravă în primul trimestru din 2020 ca urmare a restricțiilor impuse pentru combaterea pandemiei.

  BRUXELLES, 30 apr - Sputnik, Daniela Porovăț. Cifrele raportate de institutele naționale de statistică din Franța și Spania nu lasă loc de îndoială: criza provocată de coronavirus a lovit puternic economiile europene.

  Coronavirus în Spania
  © AP Photo / Alvaro Barrientos

  Astfel, economia franceză s-a contractat cu 5,8% în primele trei luni din 2020, comparativ cu un declin de 0,1% în trimestrul patru din 2019, arată datele oficiale publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică din Franța (Insee).  Acest lucru înseamnă că Franţa este în recesiune.

  Cifrele sunt semnificative pentru că e vorba de a doua economie a zonei euro. Aceasta a înregistrat în primul trimestru din 2020 cel mai sever declin de la Al Doilea Război Mondial, depăşind precedentul record, care indica o scădere de 5,3% în trimestrul doi din 1968, când Franţa a fost afectată de greve masive şi de turbulenţe sociale. Previziunile anterioare ale analiştilor pentru un recul al PIB-ului Franţei de 3,5% au fost astfel depășite.

  Cheltuielile de consum, în mod obişnuit motorul de creştere al economiei franceze, au scăzut cu 6,1% în perioada ianuarie-martie 2020, comparativ cu trimestrul patru din 2019, în timp ce investiţiile au coborât cu 11,4%, a informat Insee.

  Spania, pe urmele Franței

  Aceeași situație dramatică și în Spania, a patra economie a zonei euro, care s-a contractat cu 5,2% în primele trei luni din 2020, comparativ cu ultimele trei luni din 2019, un nivel record, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INE) publicate tot astăzi. Este cel mai sever declin de la publicarea datelor, din 1970, şi depăşesc,  la fel ca și în cazul Franței, estimările analiştilor, care vedeau o contractare de 4,4%.

  Economia spaniolă, dependentă de turism, s-ar putea contracta cu până la 12,4% în 2020, dacă măsurile de izolare, menite să oprească răspândirea pandemiei, durează 12 săptămâni, a estimat luna aceasta Banca Centrală, care se aşteaptă anul viitor la o creştere a PIB-ului de cel puţin 5,5%.

  De asemenea, rata şomajului în Spania a urcat la 14,4% în primul trimestru din 2020, ca rezultat al restricţiilor impuse pentru a opri răspândirea epidemiei.

  Potrivit datelor din sistemul asigurărilor sociale de la începutul lunii aprilie, 898.822 de spanioli şi-au pierdut locurile de muncă de la impunerea restricţiilor, inclusiv aproximativ 550.000 angajaţi temporari.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Brățări electronice obligatorii în Franța pentru persoanele pozitive la COVID-19?
  Macron extinde izolarea în Franța până la 11 mai: „Epidemia nu este încă sub control”
  Spania, bilanţ promiţător: epidemia, aproape învinsă?
  Spania: relaxarea restricţiilor, copiii au ieşit afară - „haos, inconştienţă” -VIDEO, FOTO
  Măsuri de relaxare în Spania și Franța
  Franța are peste 10 milioane de șomeri din cauza coronavirusului
  Tagurile:
  coronavirus, Spania, Franța


  Știrile Zilei