01:05 10 Mai 2021
În direct
 • EUR21.48
 • USD17.84
 • RUB0.24
 • RON4.36
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  91932

  Pandemia de coronavirus a accentuat şi mai mult tensiunile dintre Statele Unite și China. În timp ce administrația Trump alimentează sentimente anti-China, detaliile dintr-un document guvernamental intern dezvăluie care ar fi cel mai grav scenariu.

  BUCUREŞTI, 5 mai – Sputnik, Doina Crainic. Ministerul Chinez al Securității de Stat a transmis președintelui Xi Jinping avertismente privind intensificarea sentimentelor anti-China la nivel mondial, ceea ce ar putea duce la un conflict militar direct cu Statele Unite, a informat Reuters luni, citat de Sputnik News. 

  Analiza, care se relatează că a fost înmânată lui Xi luna trecută, ajunge la concluzia că „sentimentele ostile” față de China, ca urmare a pandemiei de coronavirus, sunt cele mai accentuate de la incidentul din Piața Tiananmen din 1989.

  Raportul ar proveni de la Institutele Chineze de Relații Internaționale Contemporane, unul dintre cele mai vechi grupuri de gândire din țară privind politica internațională, afiliat Ministerului Securității Statului.

  Scenariul cel mai grav prezentat în raport, potrivit Reuters, se referă la posibilitatea unui conflict militar între SUA și China.

  Raportul concluzionează că SUA consideră că ascensiunea economică a Chinei reprezintă o amenințare pe plan economic și al securităţii naționale, precum și o provocare la adresa sistemului politic al democrației occidentale.

  Raportul transmis lui Xi a relevat faptul că SUA ar încerca să submineze Partidul Comunist aflat la guvernare prin zdruncinarea încrederii populaţiei în competența acestuia.

  Relațiile SUA-China în contextul pandemiei de COVID-19

  Administrația Trump a acuzat Beijingul că a ascuns izbucnirea inițială a focarului de coronavirus, că a modificat numărul morților și numărul de cazuri confirmate și a susținut că COVID-19 a fost eliberat accidental dintr-un laborator din Wuhan.

  Beijingul a respins acuzațiile, argumentând că confirmarea din partea Chinei a transmiterii de la om la om, precum şi confirmarea din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au oferit Statelor Unite timp suficient pentru a se pregăti pentru criză.

  Guvernul chinez a mai spus că afirmațiile administrației Trump reprezintă o încercare de a devia vina pentru răspunsul necorespunzător la criză din partea Casei Albe, având în vedere că SUA a devenit cea mai afectată ţară din lume de pandemie.

  După ce a retras fondurile americane pentru OMS în urma unor acuzații potrivit cărora organizația ar apăra interesele Chinei, se crede că Trump are în vedere acum măsuri punitive în contextul pandemiei, potrivit unor înalți oficiali ai administrației, nenumiţi, care au făcut declaraţii pentru Washington Post săptămâna trecută.

  Beijingul se confruntă cu o reacție dură din partea celor care sugerează că China este responsabilă pentru pandemie.

  Australia a solicitat o anchetă internațională cu privire la originile virusului, iar luna trecută, Franța a solicitat reprezentatului diplomatic chinez să ia atitudine după ce ambasada a acuzat guvernul francez că a lăsat cetățeni să moară.

  Guvernul Regatului Unit, unul dintre cei mai apropiați aliați ai SUA, a sugerat că, după pandemie, relațiile cu China nu vor reveni la „relaţiile de afaceri obişnuite”.

  În ciuda afirmațiilor SUA conform cărora coronavirusul își are originea în orașul chinez Wuhan, unde au fost raportate primele cazuri, nu a fost încă făcută disponibilă nicio dovadă. Luni, OMS a precizat că nu a primit încă date sau dovezi specifice de la Washington cu privire la originea COVID-19.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Mircea Badea bate obrazul medicilor: ”Le e FRICĂ la toți și TAC - e mai rău ca în China!”
  Coronavirus: Marea Britanie depășește China la numărul de decese
  România trimite avioane în China după echipamente medicale
  Ungaria dă clasă Europei: a primit 31 de milioane de măști din China
  Știrea anului în Pandemia COVID-19 – vine din China!
  Pe China o așteaptă „răzbunarea pentru virus” - detalii
  Un avion al Forțelor Aerospațiale din Rusia a adus în Moldova produse medicale din China
  Tagurile:
  conflict militar, SUA, China

  Știrile Zilei