04:59 22 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.64
 • USD18.02
 • RUB0.24
 • RON4.39
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  773241

  Un sondaj realizat de SWG Research Institute dezvăluie că încrederea italienilor în UE s-a prăbuşit, de la izbucnirea epidemiei de coronavirus. Ţările pe care italienii le consideră prietene sunt China şi Rusia.

  BUCUREŞTI, 6 mai – Sputnik, Doina Crainic. Încrederea italienilor în instituţiile europene s-a prăbuşit, iar printre ţările pe care aceştia le consideră prietene, pe primul loc se află Rusia și China, potrivit unui sondaj recent realizat de SWG Research Institute, institut italian prestigios de cercetare a opiniei publice.

  Sondajul a fost realizat în perioada 20 martie – 12 aprilie, pentru a „lua pulsul” cu privire la modul cum au fost modificate percepţiile după marea încercare reprezentată de pandemie, Italia fiind printre ţările cele mai grav afectate.

  Italienii consideră că UE este indiferentă la problemele cu care se confruntă ţara lor. Astfel, încrederea italienilor în UE a scăzut de la 42% cât era în septembrie anul trecut, la 27% reflectat în sondajul actual. Încrederea lor în Comisia Europeană a scăzut de la 41% la 24%, iar în BCE, de la 43% la 25%.

  În ceea ce priveşte încrederea în partenerii europeni, 45% dintre italieni consideră acum germanii ca fiind cei mai mari inamici. Franța ocupă locul doi, cu 38%, urmată de Marea Britanie, cu 17%.

  Sondaj. Încrederea italienilor în partenerii europeni / print screen gazetaromaneasca.com
  Sondaj. Încrederea italienilor în partenerii europeni

  Sondajul reflectă o apropiere considerabilă a italienilor față de China, pe care par a o prefera ca aliat, faţă de partenerul istoric SUA. Astfel, 36% dintre italieni consideră China ca partener internațional preferabil, în timp ce doar 30% au ales SUA, potrivit gazetaromaneasca.com.

  Printre ţările considerate „prieteni” de către italieni, China apare pe primul loc, cu 52% din simpatii, urmată de Rusia, cu 32%, și de SUA, cu 17%. Comparația cu datele din 2019 este impresionantă. Într-un an, Beijingul a câștigat 42%, iar Moscova 17%.

  Washingtonul a pierdut 12 procente. Iar asta nu e totul. La întrebarea „Cu cine ar trebui să se alieze Italia în viitor?”, 36% dintre respondenți au răspuns China şi doar 30%, Statele Unite.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Românii din Italia: ajutoare pentru lucrătorii la negru –venitul de urgenţă, cum se obţine
  Pe China o așteaptă „răzbunarea pentru virus” - detalii
  Un avion al Forțelor Aerospațiale din Rusia a adus în Moldova produse medicale din China
  Italia va deschide școlile numai în septembrie și nu va primi turiști străini
  Italia: Reţea de exploatare a muncitorilor români în agricultură – cum acţiona
  Italia: cum arată prima zi de relaxare a măsurilor restrictive
  Mircea Badea bate obrazul medicilor: ”Le e FRICĂ la toți și TAC - e mai rău ca în China!”
  Tagurile:
  Italia, Rusia, China

  Știrile Zilei