16:38 21 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.33
 • USD17.90
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  11622

  Cancelarul Austriei a reacționat la propunerea franco-germană a unui plan pentru redresarea UE în valoare de 500 miliarde de euro: ajutorul european ar trebui să ia "formă de împrumuturi, şi nu de subvenţii"

  BRUXELLES, 19 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. Guvernul austriac are propria viziune asupra planului anunțat ieri de Angela Merkel și Emmanuel Macron de relansare a Uniunii cu un aport de 500 de miliarde de euro. Și anume, Sebastian Kurz a cerut ca orice ajutor european să ia "forma de împrumuturi, şi nu de subvenţii".

  "Poziţia noastră rămâne neschimbată. Suntem dispuşi să ajutăm ţările cele mai afectate cu împrumuturi", a scris aseară pe Twitter cancelarul austriac.

  Și înainte de această postare care nu lasă loc de îndoială, în Austria a fost publicată o declarație oficială care afirma că statul austriac va continua "să dea dovadă de solidaritate şi să sprijine ţările care au fost cele mai afectate de criza coronavirusului", dar respinge orice idee de "subvenţii".

  Poziția Austriei este net diferită de cea franceză, Emmanuel Macron vorbind în prezentarea planului de 500 de miliarde de euro că fondurile în cauză "nu vor fi împrumuturi, ci alocări directe" către ţările cele mai afectate. Franța a făcut eforturi pentru a atrage și Germania de partea sa. În schimb, cancelarul Austriei și-a găsit și aliați împotriva planului franco-german:

  Într-un alt mesaj pe Twitter, Sebastian Kurz indică că a avut "un schimb bun de păreri cu premierii Danemarcei, Regatului Ţărilor de Jos şi Suediei în legătură cu propunerea aşteptată a Comisiei Europene privind fondul de relansare". Ţările menţionate de Sebastian Kurz, ca şi Austria, s-au opus constant ideii de a utiliza instrumente de mutualizare a datoriei comune pentru fondul de relansare.

  "Ne aşteptăm ca CFM (Cadrul financiar multianual) actualizat să reflecte noile priorităţi, în loc să se ridice plafonul", a mai scris Sebastian Kurz pe twitter, dovedind o inflexibilitate care a pus deja în conflict cele două tabere din Uniune, împărțite de presă între așa numita tabără a țărilor din Nord și grupul celor din Sud.

  Ieri, Germania și Franța au lansat propunerea unui plan european de redresare economică în valoare de 500 miliarde de euro.

  Fondul de reconstrucție va aloca ”bani pentru sectoarele și regiunile cele mai afectate”, a declarat cancelarul german Angela Merkel. Există riscul unei periclitări a coeziunii Uniunii din cauza efectelor noului coronavirus, iar pentru a evita acest lucru "Europa trebuie să stea împreună", a fost opinia lui Merkel.

  La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron a apreciat că ”aceasta este o criză fără precedent”, afirmând că e nevoie de un efort european comun în vederea combaterii pandemiei.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tagurile:
  UE, Austria

  Știrile Zilei