03:16 29 Mai 2020
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.63
 • RUB0.25
 • RON4.01
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  61850

  Preşedintele Donald Trump a declarat ieri că nu va mai încerca să închidă din nou ţara dacă un al doilea val al epidemiei de coronavirus va afecta Statele Unite

  BRUXELLES, 22 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. "Vom stinge focarele, nu vom închide ţara, vom stinge focul", a declarat Trump referindu-se la eventualitatea unui al doilea val al epidemiei COVID-19.

  "Fie că este vorba de tăciuni, fie că sunt flăcări, le vom stinge", a adăugat preşedintele american în timpul unei vizite la fabrica de automobile Ford din Ypsilanti, în vestul statului Michigan.

  Afirmația lui Trump are loc într-o perioadă în care toate cele 50 de state americane au relaxat parțial restricţiile, cu diferența că statele conduse de republicani au decis să redeschidă economia mai rapid, în timp ce statele conduse de democraţi au avut o abordare mai prudentă.

  Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus
  © Sputnik / Алексей Витвицкий

  Oficialii din domeniul sănătăţii publice au avertizat că o relaxarea prea rapidă a măsurilor restrictive ar putea duce la un al doilea val de infectări în toamnă şi la iarnă. Aceştia sunt îngrijoraţi că nu va exista voinţă politică sau publică de a reintroduce măsurile restrictive dacă situaţia o va impune.

  În pofida declaraţiilor preşedintelui Trump, măsurile restrictive aplicate activităţilor economice, care au afectat cea mai mare parte a ţării, au fost puse în aplicare de autorităţile locale şi de stat, care ar fi responsabile de aplicarea unor noi ordine în cazul unui nou val al epidemiei COVID-19.

  Peter Navarro, consilierul economic al lui Trump, a comentat ridicarea restricțiilor afirmând că izolarea ar ucide indirect mai mulți oameni decât virusul, în timp ce Secretarul Trezoreriei Steve Mnuchin a avertizat cu privire la riscul unei ”pagube permanente” pentru economia SUA dacă restricțiile nu sunt ridicate, relatează Sputnik. Rivalul electoral al lui Trump, prezumptivul nominalizat al democraților Joe Biden, a exprimat însă ”frustrare” față de felul în care statele sunt redeschise, descriind răspunsul lui Trump la pandemie drept ”ridicol”.

  La sfârșitul lui aprilie și începutul lunii mai, au fost semnalate o serie de proteste locale anti-restricții pe teritoriul SUA, cu participanți uneori înarmați cerând ridicarea restricțiilor și redeschiderea economiei. Experții medicali au precizat că asemenea adunări încurajează răspândirea coronavirusului.

  Potrivit datelor oferite de Johns Hopkins University, există peset 1,5 milioane de cazuri de coronavirus confirmate în SUA, iar numărul deceselor a depășit 94.000.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tagurile:
  Donald Trump


  Știrile Zilei