23:36 06 Iunie 2020
În direct
 • EUR19.48
 • USD17.39
 • RUB0.25
 • RON4.03
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  11301

  După ce s-a retras din Tratatul privind spaţiul aerian deschis, Statele Unite se pregătesc să poarte discuții „semnificative” cu Rusia cu privire la armele nucleare, a declarat consilierul lui Trump, Robert O'Brien.

  BUCUREŞTI, 21 mai – Sputnik, Doina Crainic. SUA intenționează să înceapă negocierile cu Rusia privind controlul armelor, în ciuda retragerii din Tratatul privind spaţiul aerian deschis, a declarat, pe 22 de mai, Robert O'Brien, consilierul în probleme de securitate națională al președintelui Trump.

  „Vom avea în curând negocieri importante privind controlul armelor cu partea rusă”, a declarat O'Brien, potrivit Sputnik France

  Acesta a adăugat că țara sa nu intenţionează să se retragă din tratatul New Start, deși a anulat deja tratatul FNI.

  „Nu cred acest lucru. Am format o echipă puternică pentru negocieri. Președintele a ales un trimis special pentru a o conduce. Este mareșalul Billingslea. De asemenea, avem oameni din Ministerul Energiei, Ministerul Apărării și Departamentul de Stat care se pregătesc pentru negocierile cu Rusia. Vom desfășura negocieri privind controlul armelor nucleare. Credem că acest lucru este important”, a subliniat Robert O'Brien.

  O următoare întâlnire între ministrul adjunct rus al Afacerilor Externe, Sergei Riabkov, și reprezentantul președintelui SUA în chestiunea controlului armelor, Marshall Billingslea, a fost menționată cu o zi înainte de Wall Street Journal, care s-a referit la o sursă din administrația Trump. În prezent, părțile discută ca întrunirea să aibă loc la Viena.

  Anterior, Statele Unite și-au exprimat intenția de a extinde tratatul New Start, care expiră în 2021. Totuşi, propune extinderea acestuia pentru a include arme care nu sunt incluse în tratatul actual și pentru a atrage China în tratat, deşi aceasta nu dorește să participe la acest tip de negocieri.

  Retragerea SUA din Tratatul „Cerul Deschis”

  Președintele american a anunțat pe 21 mai intenția sa de a retrage Statele Unite din tratatul „Cerul Deschis”, semnat de 35 de țări. Încheiat în 1992, acordul prevede efectuarea de zboruri de observare, de către avioane neînarmate, deasupra teritoriilor țărilor membre. Pentru a-și justifica decizia, Donald Trump a acuzat Rusia că nu ar respecta termenii acordului. La rândul său, Moscova respinge acuzațiile.

  Sfârșitul tratatului FNI

  La 1 februarie 2019, Statele Unite au lansat procedura de retragere din acordul bilateral privind forțele nucleare intermediare (FNI), după ce au acuzat Rusia, fără a prezenta dovezi, de fabricarea rachetei 9M729 a cărei rază de acțiune ar putea atinge 2.500 de kilometri, potrivit surselor lor.

  Moscova a calificat acuzațiile de la Washington drept nefondate, subliniind că racheta 9M729 nu a fost proiectată sau testată cu o rază de acţiune mai mare decât limitele stabilite.

  Pe 2 august 2019, Statele Unite s-au retras oficial din tratatul FNI.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tagurile:
  Arme, control, Rusia, SUA


  Știrile Zilei