12:10 19 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.63
 • RUB0.22
 • RON4.04
 • UAH0.59
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  592180

  Statele Unite nu acceptă acordurile care, în opinia lor, le țin cu mâinele legate, consideră purtătorul de cuvânt al MAE de la Moscova, Maria Zaharova.

  BUCUREȘTI, 24 mai – Sputnik. SUA se retrag sistematic din toate acordurile care le țin mâinile legate, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, explicând în ce constă problema Acordului Cer Deschis pentru Washington.

  “Nu e o problemă anume a acestui document sau în anumite pretenții față de partea rusă. E problema retragerii sistematice a Statelor Unite ale Americii din toate acordurile, care într-un fel sau altul, în opinia lor, le ține mâinile legate. Vreau să vă amintesc, mai mulți ani în urmă ei s-au retras unilateral din Tratatul privind rachetele antibalistice, din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) s-au retras ceva mai devreme. Recent au declarat că nu vor ratifica Tratatul pentru Interzicerea Totală a Experienţelor Nucleare. Toate acestea sunt parte a stabilității internaționale”, a declarat oficialul la radio “Komsomolskaia Pravda”.

  Moscova respinge acuzațiile înaintate de Washington pentru că inclusiv partea rusă are mai multe pretenții față de cea americană “nu atât pentru că sunt mai multe, ci pentru că sunt concrete și au fost date publicității în aprilie, februarie și multe luni în urmă”.

  “Avem o comisie specială care trebuie să rezolve toate disputele existente. Iată de ce nu e o problemă a relațiilor cu Rusia, e o problemă faptul că ei renunță la orice angajamente asumate, pe care le consideră incomode”, a subliniat ea.

  SUA se poziționează ca o țară exclusivă, care are niște atribuții deosebire, a menționat Zaharova.

  “În cazul dat aș vrea să aduc aminte de concepția excepționalismului american, care a fost enunțată de fostul președinte Obama, și care trece de la o administrație la alta. Acum această concepție sună în felul următor: “Să facem America din nou măreață”. Poziționarea în calitate de țară care are niște atribuții deosebire, nu are niciun fel de angajamente și nu respectă nicio regulă de joc – acesta este concepția statului american, care s-a manifestat foarte clar în decursul mai multor decenii, iată de ce ei resping orice i-ar egala în drepturi alți jucători mondiali”, a spus ea.

  Joi, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că Washingtonul se retrage din Acordul Cer Liber și se va afla în afara acestui document atât timp cât “Rusia nu și respectă angajamentele”. Totodată, liderul american nu a exclus elaborarea unor noi înțelegeri. Rusia a respins în mai multe rânduri acuzațiile SUA de încălcare a acordului. Vineri, Ministerul Afacerilor Externe a declarat că Moscova va negocia cu SUA, inclusiv pe subiectul Acordului, doar în baza principiului reciprocității, iar orice note ultimative din partea Washingtonului sunt inacceptabile.

  Tematic

  Trump anunță că SUA vor părăsi acordul Cer Deschis
  Donald Trump anunță retragerea SUA din acordul „Cer deschis”
  Tagurile:
  Ministerul Afacerilor Externe, Rusia, SUA, Acord cer deschis, Maria Zaharova

  Știrile Zilei

  • Finala Champions League, victoria echipei Bayern Munchen

   Bayern Munchen a început în forță cursa pentru câștigarea unui nou titlu de campioană! La doar 3 săptămâni de la cucerirea Ligii Campionilor şi la 5 de la meciul în care au umilit-o pe Barcelona, bavarezii au reuşit un alt rezultat incredibil.

   26
  • Pentru prima dată de la începutul epidemiei în Franța, numărul cazurilor zilnice de Covid-19 a depășit 13.000. Astfel, vineri, instituţia de sănătate publică din Franţa a raportat 13.215 de noi pacienți, însemnând cu 2.622 mai mulți decât în ziua precedentă.

   105
  • Sistemul american de apărare antirachetă Patriot

   Americanii și-am amplasat rachetele sol-aer Patriot în România nu pentru intenționează să lupte cu Rusia, ci pentru că vor să ruineze economia acestei țări antrenând-o în goana înarmării, ca pe timpul războiului rece.

   235