16:41 10 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  17731

  Uniunea Europeană are nevoie de relații echilibrate cu Rusia, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell.

  BUCUREȘTI, 25 mai – Sputnik. În relațiile cu Rusia este nevoie de un echilibru între politica sancțiunilor și o cooperare în problemele care reprezintă un interes pentru Uniunea Europeană, a declarat Reprezentantul Înalt al UE pentru Politica Externă și de Securitate Comună, Josep Borrell.

  “Trebuie să acționăm selectiv în raport cu Rusia în problemele care sunt importante pentru noi. Acest lucru nu contravine păstrării intransigenței”, a spus Borrell, într-o intervenție în timpul reuniunii ambasadorilor Germaniei, țara care va prelua în iulie președinția Consiliului UE.

  „Avem nevoie de un echilibru rațional între intransigență și sancțiuni în raport cu Rusia cu niște eforturi atente de cooperare în anumite sfere”, a adăugat el.

  Șeful diplomației europene a menționat, în special, interdependența Rusiei și UE în domeniul energetic. “Noi trebuie să cumpărăm gaz, iar eu au nevoie să-l vândă”, a spus Borrell.

  De asemenea, el a menționat că există și niște probleme în relațiile cu China, “care demonstrează o creștere admirabilă”.

  Relațiile noastre trebuie să aibă la bază încrederea, transparența și reciprocitatea, însă nu se reușește întotdeauna... Vom avea o șansă doar în cazul în care vom respecta disciplina colectivă în relațiile cu China”, a spus Borrell. Oficialul și-a exprimat speranța în desfășurarea cu succes a summitului UE- China, care urmează să aibă loc în Germania, în această toamnă.

  Relațiile dintre Rusia și statele occidentale s-au înrăutățit în legătură cu situația din Ucraina și unirea Republicii Crimeea cu Rusia după un referendum organizat în peninsula. Acuzând Rusia de imixtiune în politica internă a Ucrainei, Occidentul a introdus sancțiuni, iar Moscova a adoptat măsuri de răspuns, demarând o politică de substituire a produselor de import cu cele autohtone. Rusia a declarat în mai multe rânduri că orice discuție prin intermediul sancțiunilor este una contraproductivă. În ultimul timp în statele UE se exprimă tot mai des opinia că sancțiunile împotriva Rusiei trebuie să fie anulate.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Lavrov: UE nu este gata să discute cu Rusia de la egal la egal
  Rusia și UE, pe cale de a elimina dolarul - stimularea tranzacţiilor în monedele naționale
  Vučić cere UE să ajute Serbia la dezvoltarea relațiilor cu Rusia și China
  Steinmeier: UE are nevoie de o îmbunătățire a relațiilor cu Rusia
  Lavrov: Rusia este gata să discute cu UE în orice circumstanțe
  Încrederea italienilor în UE se prăbuşeşte: China şi Rusia, consideraţi prieteni
  Tagurile:
  Rusia, Uniunea Europeană


  Știrile Zilei