07:10 25 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.77
 • RUB0.22
 • RON4.01
 • UAH0.59
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  20730

  Impactul pandemiei de Covid-19 asupra economiei din zona euro este semnificativ, potrivit Băncii Centrale Europene (BCE), ceea ce accentuează vulnerabilitățile financiare din zona euro.

  BUCUREŞTI, 27mai – Sputnik, Doina Crainic. Revista Financial Stability Review a BCE, din mai 2020, sugerează că răspunsul fiscal al guvernelor din euro la pandemie ar putea ridica semne de întrebare cu privire la capacitatea lor de a rambursa datoriile și ar putea exista pericolul ca ţările să renunţe la moneda unică.

  „În cazul în care măsurile luate la nivel național sau european sunt considerate insuficiente pentru a menține sustenabilitatea datoriei, evaluarea de piață privind riscul redenominalizării ar putea crește în continuare”, a arătat BCE.

  Acest lucru se referă la pericolul ca anumite țări să renunțe la moneda euro sau ca moneda unică să se prăbușească, potrivit RT

  Conform estimărilor BCE, datoria publică din zona euro ca pondere a producției va crește cu șapte până la 22 de puncte procentuale în 2020, având în vedere că guvernele împrumută sute de miliarde de euro pentru a-și susține economiile. Acest lucru a împins raportul total al datoriei la PIB din regiune de la 86% la aproape 103%.

  De obicei, țările din zona euro plasează datoria publică sub 60 la sută, dar această limită a fost suspendată în timpul crizei create de coronavirus.

  „Pandemia a provocat una dintre cele mai puternice contracții economice din istoria recentă, dar măsurile extinse au condus la evitarea unei prăbuşiri financiare”, a declarat vicepreședintele BCE, Luis de Guindos.

  „Cu toate acestea, repercusiunile pandemiei asupra perspectivelor de rentabilitate ale băncilor și asupra finanțelor publice pe termen mediu vor trebui atenuate pentru ca sistemul nostru financiar să poată susține în continuare redresarea economică”, a adăugat acesta.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Zona din România unde hectarul costă 60.000 de euro. O spune Daea
  O nouă criză în Zona Euro este inevitabilă - Comisia Europeană
  Italia propune o nouă monedă în zona euro. Reacția Bruxelles-ului
  Tagurile:
  Banca Europeană de Investiții, Euro

  Știrile Zilei