12:06 26 Februarie 2021
În direct
 • EUR21.34
 • USD17.45
 • RUB0.24
 • RON4.38
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  15130

  Premierul Bulgariei Boiko Borisov a anunțat că Sofia speră să termine gazoductul Balkan Stream până la sfârșitul anului în curs în ciuda întârzierilor din cauza pandemiei

  BRUXELLES, 2 iun - Sputnik, Daniela Porovăț. Balkan Stream este o prelungire pe teritoriul Bulgariei a conductei ruseşti TurkStream, iar Bulgaria este hotărâtă să termine gazoductul de pe teritoriul său cât mai repede.

  Anul trecut, Bulgaria a semnat un contract în valoare de 1,1 miliarde de euro cu grupul Arkad din Arabia Saudită pentru construcţia unei conducte cu o lungime de 474 de kilometri, denumită Balkan Stream, care ar urma să transporte gaze naturale ruseşti către Serbia, de la graniţa Bulgariei cu Turcia.

  Conform acordului semnat cu firma saudită, Balkan Stream trebuia să devină operaţională încă din 2020. Cu toate acestea, carantina impusă de pandemia de coronavirus a întârziat lucrările de construcţii.

  "Să sperăm că pandemia de coronavirus a trecut. Şi în pofida celor două-trei luni de întârzieri sperăm să respectăm termenul limită şi să terminăm conducta până la finele anului ", a declarat Boiko Borisov.

  Premierul Bulgariei a vizitat şantierul gazoductului împreună cu premierul Serbiei, Alexander Vucic, primul lider străin care a vizitat Bulgaria după ridicarea restricţiilor de călătorie și care este direct interesat de gazoductul care traversează Bulgaria pentru că acesta va transporta gazul rusesc până în Serbia.

  Premierul bulgar a precizat că Balkan Stream ar putea transporta aproximativ 20 de miliarde metri cubi de gaze naturale pe an. Ar fi vorba în principal de gaze naturale ruseşti, dar şi gaze de la un terminal de gaze lichefiate, care este construit în prezent în nordul Greciei, precum şi gaze naturale din Azerbaidjan, a spus Borisov.

  "De această diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale va beneficia nu doar Bulgaria, ci şi Serbia şi întreaga regiune", a declarat Borisov.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tagurile:
  România, Bulgaria, Turkish Stream

  Știrile Zilei