21:50 27 Ianuarie 2021
În direct
 • EUR21.10
 • USD17.38
 • RUB0.23
 • RON4.33
 • UAH0.62
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  9601

  În comparație cu celelalte țări europene care dezvoltă 5G, în Finlanda licitația a fost încheiată mult mai rapid, iar licențele finlandeze sunt considerabil mai puțin costisitoare și acoperă un spectru mai larg.

  BUCUREŞTI, 10 iun – Sputnik, Doina Crainic. Operatorii de telecomunicații din Finlanda Telia, Elisa și DNA, deţinut de Telenor, au câștigat frecvențe în licitația pentru noile rețele mobile 5G de mare viteză, a anunţat Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor din această ţară.

  Ultima licitație a inclus trei benzi de 800 MHz în intervalul 25,1-27,5 GHz pentru utilizare în Finlanda continentală, iar toate trei au fost vândute la un preț de pornire de 7 milioane de euro (7,9 milioane de dolari) fiecare.

  Elisa a câștigat frecvențele 25,1-25,9 GHz, Telia 25,9-26,7 GHz și DNA, 26,7-27,5 GHz, a anunţat ministerul, potrivit Sputnik News.  În urma primelor licențe 5G acordate în 2018, al doilea lot va fi valabil până la sfârșitul anului 2033.

  Finlanda, ţara natală a companiei Nokia de echipamente de rețea, este printre primele țări din lume care introduce tehnologia 5G. Construcția noilor rețele poate începe de la 1 iulie.

  „În ultimele 18 luni, rețeaua 5G a fost disponibilă în 30 de orașe și municipalități din Finlanda. În această primăvară, conexiunile care au funcţionat bine s-au dovedit și mai valoroase decât cum s-a anticipat”, a declarat Agenția finlandeză pentru Transport și Comunicații, într-un comunicat, referindu-se la epidemia de COVID-19.

  Rapiditatea Finlandei în privinţa licitației o plasează în contrast cu alte țări, cum ar fi Germania, unde ultima licitație pentru spectru s-a întins pe săptămâni. De asemenea, licențele finlandeze sunt considerabil mai puțin costisitoare și acoperă un spectru mai larg.

  În timp ce în Italia în 2018 cinci companii au concurat pentru doar 1.000 MHz, Finlanda avea doar trei ofertanți care împărțeau între ei un total de 2.400 MHz, fiecare dintre operatori având dreptul la cote egale din spectru. De asemenea, italienii au cheltuit de 11 ori mai mult decât finlandezii.

  La începutul acestui an, Ericsson a încheiat un contract pe 10 ani cu autoritățile finlandeze pentru a furniza echipamentele de rețea 5G pentru planul privitor la reţeaua de siguranță publică de nouă generaţie, denumită Virve 2.0. În special, furnizorul finlandez Nokia, rivală a Ericsson, nu pare a fi implicată în proiect.

  Pandemia de coronavirus a împiedicat dezvoltarea 5G, dar Finlanda a ridicat deja măsurile de blocare și merge spre recuperare.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Trump bagă 5G în Polonia cu prețul unei vizite, repetând regia cu Iohannis la Casa Albă
  SUA pusă la respect: Franța nu va exclude Huawei din viitoarea rețea 5G
  Proteste ample în întreaga lume împotriva tehnologiei 5G – când se organizează în România
  România, prima țară care oferă rușilor acces la 5G
  Tagurile:
  Finlanda

  Știrile Zilei