06:02 07 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.56
 • USD17.31
 • RUB0.24
 • RON4.04
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  13831

  Fostul premier francez și, ulterior, candidat la președinție, Francois Fillon, a fost condamnat luni la cinci ani de închisoare, dintre care doi cu executare, pentru deturnare de fonduri publice.

  BRUXELLES, 29 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț. Scandalul dosarului lui Francois Fillon a aparut chiar când acesta se pregătea să candideze la președinția Franței și a avut ca efect distrugerea carierei fostului premier și construirea unei oportunități pentru  Emmanuel Macron care a și ajuns președintele țării.

  Tocmai de aceea, s-a speculat că dosarul lui Fillon ar fi avut ca scop îndepărtarea acestuia din calea lui Macron.

  Fostul premier ar fi candidat la preşedinţia Franţei în urmă cu trei ani dacă nu ar fi apărut acuzaţii că a plătit soţiei sale de origine britanică Penelope sute de mii de euro după ce aceasta fusese încadrată fictiv ca asistent parlamentar.

  Acum, dosarul s-a încheiat cu o condamnare a fostului premier la cinci ani de închisoare, dintre care doi cu executare. În plus, Fillon va trebui să achite o amendă de 375.000 de euro şi nu va avea voie să ocupe funcţii publice timp de zece ani.

  Și soţia sa, Penelope Fillon, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare şi o amendă de 375.000 de euro, iar timp de doi ani nu va putea ocupa o funcţie publică.

  Soţii Fillon şi complicele lor Marc Joulaud, fost supleant al lui François Fillon în departamentul Sarthe (vestul Franţei), au fost condamnaţi la rambursarea sumei de 1 milion de euro către Adunarea Naţională, dar inculpaţii au anunţat că vor face apel la această condamnare.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Important: Ce categorii de cetățeni au acces în Franța până în data de 10 iulie
  Cristoiu demască ”minciuna ministrului Tătaru” că Franța ar reintroduce restricții
  Franța nu va mai închide țara nici dacă apare valul doi de coronavirus
  Pe când și în România? Parchetul din Paris anchetează gestionarea epidemiei în Franța
  Italia și Franța au semnat un contract pentru 400 milioane doze ale vaccinului de COVID-19
  Tagurile:
  Premier, Închisoare, Franța


  Știrile Zilei