19:59 13 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.17
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  21150

  Preşedintele chinez Xi Jinping a promulgat astăzi legea securităţii naţionale în Hong Kong, la câteva ore după adoptarea ei de către parlamentul de la Beijing

  BRUXELLES, 30 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț.Textul a fost inclus în ”Legea fundamentală” care serveşte din 1997 drept mini-Constituţie în Hong Kong, informează agenția de știri Xinhua care a prezentat în iunie liniile directoare ale legii.

  Legea a atras deja criticile Washingtonului care a decis să interzică exporturile de materiale de apărare sensibile către Hong Kong, lucru care a declanșat o reacție dură a Beijingului la adresa SUA.

  Astfel, Washingtonul acuză China că a pus sub semnul întrebării angajamentele sale internaţionale şi principiul "O ţară, două sisteme" care acorda acestui teritoriu de 7,5 milioane de locuitori o vastă autonomie după retrocedarea sa de către Londra în 1997, motiv pentru care SUA au anunțat ieri că pun capăt exporturilor sale de materiale de apărare sensibile spre Hong Kong. Măsura vizează armamentele şi echipamentele de apărare americane al căror export necesită un acord de la Departamentul de Stat şi nu trebuie să facă obiectul unei opoziţii a Congresului.

  "Nu mai putem face distincţie între exportarea acestui material către Hong Kong sau către restul Chinei", a justificat într-un comunicat şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo.

  Guvernul american va lua de asemenea măsuri pentru a impune, în legătură cu Hong Kong, aceleaşi restricţii asupra tehnologiilor americane de apărare şi dublei utilizări, civilă sau militară, pe care le impune pentru China, a mai spus el.

  Dar nici reacția Chinei nu a întârziat să apară.

  "Statele Unite nu vor reuşi niciodată să limiteze eforturile Chinei pentru a face ca legislaţia honkongheză în materie de securitate naţională să avanseze", a reacţionat în faţa presei Zhao Lijian, purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  China și India vor să facă pace la graniță după un scurt conflict sângeros
  Borrell, despre dispariția ”secolului american” și cere cooperare cu Rusia și cu China
  Fost șef MI6 pretinde că virusul a început ca un ”accident” la un laborator din China
  Facebook etichetează presa „controlată de stat” din Rusia şi China, dar omite SUA
  Conflictul dintre India și China a făcut 20 de victime în rândul soldaților indieni
  Moscova respinge acuzele că Rusia și China profită de pandemie pentru a răspândi fake news
  China izolează 10 cartiere din Beijing pe fondul reizbucnirii epidemiei la o piață angro
  Tagurile:
  Hong Kong, China, Xi Jinping


  Știrile Zilei