20:38 13 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.17
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  35105

  Un senator american a propus procurarea de către SUA sistemelor rusești de apărare antiaeriană S-400 de la turci.

  BUCUREȘTI, 30 iun – Sputnik. Senatorul republican John Thune a propus achiziționarea din Turcia a sistemelor rusești S-400, se menționează într-un amendament la proiectul de lege cu privire la asignațiuni bugetare pentru apărarea națională pentru anul 2021 (NDAA), publicat pe site-ul congresului.

  În document nu se menționează dacă Ankara dorește sau are dreptul să vândă sistemele fără permisiunea Moscovei.

  La rândul lui, președintele comisiei Senatului SUA pentru relații internaționale, James Risch, a propus un amendament care prevede sancțiuni împotriva Turciei, în conformitate cu CAATSA (legea cu privire la contracararea inamicilor Americii prin intermediul sancțiunilor).

  Livrările sistemelor de apărare antiaeriană S-400, care au provocat o criză în relațiile dintre Turcia și SUA, au demarat la mijlocul lui iulie 2019. Washingtonul a cerut să se renunțe la această înțelegere, în favoarea sistemelor americane Patriot, amenințând că în caz contrar va suspenda sau anula livrarea către Turcia a avioanelor F-35, sau chiar cu introducerea sancțiunilor. Ankara a refuzat să cedeze și a continuat negocierile pentru achiziționarea unei partide suplimentare de S-400.

  În realitate, SUA au pus în aplicare doar o parte a amenințărilor, care vizează F-35, iar celelalte sancțiuni nu au fost introduse, chiar dacă legislația cere acest lucru.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Turcia admite că ar putea cumpăra o cantitate mai mare de S-400
  Turcia propune includerea S-400 în sistemul de apărare al NATO
  Un nou lot cu S-400 va pleca în Turcia, ”Patriot” și ”Eurosam” - sub semnul întrebării
  Tagurile:
  S-400, Rusia


  Știrile Zilei