20:58 13 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.17
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  15403

  Retragerea unei părți din contingentul militar al Statelor Unite staționat în Germania nu va fi o operaţiune rapidă sau simplă, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vorbind la o videoconferință la institutul german GIGA.

  BUCUREŞTI, 30 iun – Sputnik, Doina Crainic. Retragerea parțială de către Statele Unite a trupelor sale staționate în Germania, țara europeană care găzduiește cel mai mare contingent militar american, nu va avea loc în mod rapid, deoarece nu este doar o chestiune de relocare a militarilor, ci este vorba şi de mutarea familiile lor, a spus Jens Stoltenberg în timpul unei videoconferințe organizate de institutul german GIGA.

  „Încă nu a fost luată o decizie cu privire la punerea în aplicare a intenției de retragere a unei părți a contingentului. Iar eu, în calitate de secretar general al NATO, nu pot specula cu privire la dată. Pot doar constata că mulți soldați au fost prezenţi în Germania permanent. Cu alte cuvinte, este vorba de familii, de locuințe permanente. Nu este o simplă relocare a soldaților, operată rapid. Acestea sunt forțe permanent staționate, iar relocarea lor va dura mai mult timp”, a spus Stoltenberg, citat de Sputnik

  Oficialul a adăugat că planul de retragere nu a fost încă finalizat şi că nici măcar nu se știe dacă este vorba de a aduce soldații americani acasă sau de a-i reloca în altă zonă din Europa.

  Trump consideră insuficientă contribuția Berlinului la NATO

  Anterior, Donald Trump a promis că va retrage 9.500 din cei 34.500 de soldați americani staționați în Germania, întrucât Berlinul a întârziat să aloce contribuțiile la NATO. De regulă, președintele american consideră insuficientă contribuția Germaniei la bugetul militar al Alianței.

  Polonia s-a declarat pregătită să finanțeze cu o sumă între 1,5 și 2 miliarde de dolari staţionarea permanentă pe solul său a unei divizii blindate americane. Președintele polonez Andrzej Duda a propus acest lucru în cadrul unei întâlniri bilaterale cu omologul său american, sugerând chiar ca o astfel de bază să fie denumită „Fort Trump”.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova  Știrile Zilei