07:11 25 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.77
 • RUB0.22
 • RON4.01
 • UAH0.59
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  150 0 0

  O știre bizară face furori la Bruxelles: cazul spargerii birourilor a circa 50 de europarlamentari, în perioada în care Parlamentul European era închis din cauza pandemiei, a fost trecut sub tăcere.

  BRUXELLES, 2 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Bunurile furate din birourile a cel puțin 50 de europarlamentari includ aparatura electronică, laptopuri, tablete și tot ceea ce hoții au găsit de valoare și au putut transporta ușor, arată Politico

  Furturile par să fie avut loc în principal în timp ce sediul Parlamentului European din Bruxelles era nefolosit din cauza restricțiilor din pandemie, iar hoții au răscolit printre documente și au spart dulapurile eurodeputaţilor pentru a sustrage bunuri de valoare.

  Europarlamentarul german Nico Semsrott, căruia i-au fost furate două laptopuri, s-a declarat dezamăgit de lipsa de reacţie din partea Directoratului general pentru securitate al Parlamentului European (DG SAFE). "Este un imens scandal şi nu ştiu de ce toată lumea tace'', a declarat el pentru publicația amintită.

  ''Suntem aproape siguri că hoţii au căutat prin toate lucrurile noastre, pentru că totul pare răscolit'', a spus Semsrott, adăugând că din ce a aflat au fost sparte birourile unui număr "între 40 şi 100 de eurodeputaţi''.

  El şi-a avertizat colegii într-un e-mail trimis luni şi a postat un video pe YouTube în care arată cum hoţii i-au forţat un sertar de la birou, de unde au luat o cheie aflată în sertar pentru a putea deschide un dulap conţinând computere. Eurodeputatul a afirmat că DG SAFE nu îi avertizase pe eurodeputaţi despre furturi.

  Hoții au profitat de faptul că, din luna martie, preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a introdus măsuri stricte pentru a interzice accesul vizitatorilor în clădirile PE şi a încurajat eurodeputaţii să lucreze din ţările lor, ca măsură de precauţie împotriva răspândirii noului coronavirus, astfel că sediul a fost gol în ultimele luni.

  O purtătoare de cuvânt a instituţiei a precizat că în aprilie PE a fost informat despre spargeri şi a ''sporit numărul agenţilor de securitate care patrulează'' în zona birourilor, în timp ce ''alţi agenţi au controlat accesul în clădire''. Ea a adăugat că DG SAFE anchetează furturile şi se află în contact cu autorităţile belgiene.

  Eurodeputata cehă Dita Cháranzova, vicepreşedintă a Parlamentului European pentru securitate, a spus că i-a cerut DG SAFE un raport privind spargerile şi a anunţat că va ridica această chestiune la viitoare reuniune a Biroului Parlamentului European, care se ocupă de problemele administrative.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Se agită apele la Bruxelles: Parlamentul European ia atitudine împotriva Comisiei
  Parlamentul European, un nou vot împotriva Poloniei și Ungariei
  UE, vot covârșitor pentru Brexit în Parlamentul European. Ce urmează
  Parlamentul European blochează propunerea de buget făcută de Consiliul European
  Parlamentul European de la Strasbourg devine centru de depistare și consultanță COVID-19
  Tagurile:
  Pandemie, Parlamentul UE

  Știrile Zilei