11:44 19 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.63
 • RUB0.22
 • RON4.04
 • UAH0.59
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  59411

  Ministerul Afacerilor Externe a reacționat referitor la decizia Austriei de a impune restricții la intrarea pe teritoriul țării pentru cetățenii provenind din România și din alte state.

  București, 8 iulie - Sputnik, Marius Holdean. MAE a comunicat astăzi ce demersuri a întreprins în urma deciziei Austriei de a impune restricții la intrarea în țară pentru cetățenii mai multor state, printre care și România.

  „Încă din cursul zilei de ieri, 7 iulie a.c., au fost întreprinse, în regim de urgență, demersuri la nivel de ministru al afacerilor externe pe lângă omologul austriac - ministrul federal pentru Europa, integrare și afaceri externe, Alexander Schallenberg, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene în MAE român pe lângă omologul austriac - ministrul federal austriac pentru UE și Constituție, Karoline Edtstadler, cât și prin intermediul Ambasadei României la Viena și Ambasadei Austriei la București, pentru a solicita decalarea datei de implementare a acestei măsuri, față de intenția inițială de aplicare imediat după momentul anunțului, precum și pentru clarificarea modului de implementare a acestor măsuri”, a anunțat astăzi MAE român.

  Potrivit informării Externelor din România, partea română a subliniat că această măsură trebuie să afecteze cât mai puțin contactele directe dintre cele două state, mediul de afaceri și turismul, ținând cont și de proximitatea geografică, dinamica relațiilor bilaterale, inclusiv în domeniul economic, precum și de faptul că Austria reprezintă un stat important de tranzit pentru cetățenii și transportatorii români.

  MAE arată că în discuțiile cu autoritățile de la Viena s-a insistat pe faptul că Austria este în prezent pe lista statelor exceptate de la măsura de carantină, fiind, totodată, una din destinațiile pentru care a fost permisă reluarea zborurilor.

  Ca urmare a acestor demersuri, partea austriacă a comunicat astăzi că, începând cu data de 9 iulie, ora 0.00, toți cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor putea intra în Austria doar dacă prezintă un certificat (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru infecția cu COVID-19 (PCR, RT), efectuat în ultimele 4 zile, anterior intrării în Austria, se mai arată în comunicatul MAE.

  În absența acestui certificat, a transmis Austria, cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor trebui să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, iar în cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro.

  MAE mai spune că Austria a anunțat că va exista posibilitatea ca această categorie de cetățeni să fie testați la intrarea în Austria, în cazul unui test negativ nefiind necesară măsura autoizolării.

  Singura veste bună este că, potrivit autorităților austriece, măsura autoizolării nu se va aplica în cazul tranzitului fără oprire al cetățenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state și în cazul transportului de mărfuri, iar restricțiile anunțate de Austria ar avea caracter temporar, urmând a fi revizuite în funcție de evoluțiile epidemiologice.

  Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a anunţat astăzi introducerea României, Bulgariei şi Republicii Moldova pe lista ţărilor din zona roşie, vizate de restricţii de călătorie din cauza multiplicării cazurilor de coronavirus. Noile restricţii vor intra în vigoare de joi, 9 iulie, potrivit Ambasadei Austriei de la Bucureşti.

  "Republica Austria impune avertizare de călătorie pentru România, Bulgaria, Republica Moldova. Începând din 9.7.2020, toate persoanele care vor călători din Romania în Austria vor fi obligate să se supună măsurii de carantinare / izolare (14 zile) sau să prezinte rezultatul negativ al unui test Covid (PCR RT), nu mai vechi de patru zile", a declarat Ambasada Austriei pe site-ul propriu.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Austria vrea ca UE să fie bancher: să dea, dar numai cu împrumut!
  Moscova cere presei germane să facă lumină în scandalul din Austria
  După Germania, Anglia și Austria, urmează exportul românilor în Italia
  Presa din Austria despre defrișările din România: ”grupări criminale exploatează pădurile”
  Acord în Austria pentru un nou Guvern condus de Sebastian Kurz
  Tagurile:
  Austria, MAE, Bogdan Aurescu

  Știrile Zilei

  • Finala Champions League, victoria echipei Bayern Munchen

   Bayern Munchen a început în forță cursa pentru câștigarea unui nou titlu de campioană! La doar 3 săptămâni de la cucerirea Ligii Campionilor şi la 5 de la meciul în care au umilit-o pe Barcelona, bavarezii au reuşit un alt rezultat incredibil.

   23
  • Pentru prima dată de la începutul epidemiei în Franța, numărul cazurilor zilnice de Covid-19 a depășit 13.000. Astfel, vineri, instituţia de sănătate publică din Franţa a raportat 13.215 de noi pacienți, însemnând cu 2.622 mai mulți decât în ziua precedentă.

   97
  • Sistemul american de apărare antirachetă Patriot

   Americanii și-am amplasat rachetele sol-aer Patriot în România nu pentru intenționează să lupte cu Rusia, ci pentru că vor să ruineze economia acestei țări antrenând-o în goana înarmării, ca pe timpul războiului rece.

   224