17:46 13 August 2020
În direct
 • EUR19.56
 • USD16.61
 • RUB0.23
 • RON4.04
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  100 0 0

  Președintele Franței Emmanuel Macron i-a solicitat Israelului să abandoneze planurile privind anexarea teritoriilor palestinene din West Bank.

  BRUXELLES, 10 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Președintele Macron a descris anexarea West Bank drept o violare a legilor internaționale și a atenționat că va dăuna păcii în regiune, relatează RT.  

  Într-o convorbire telefonică cu premierul Benjamin Netanyahu, Macron a avertizat că intenția declarată a Israelului să includă teritoriile ar ”compromite posibilitatea unei soluții de tipul două state” și ar submina scopul unei ”păci durabile între israelieni și palestinieni”. El i-a reamintit de asemenea liderului israelian că anexarea ar fi ”contrară legii internaționale”, potrivit unui comunicat transmis de Elysee.

  Ambasadorul Franței în Israel avertizase anterior că o acțiune unilaterală ar avea consecințe negative pentru relațiile bilaterale.

  Protestul lui Macron survine pe fondul unei puternice opoziții internaționale față de planurile de anexare ale lui Netanyahu.

  Miniștrii de externe din Egipt, Franța și Germania au spus la începutul săptămânii că inițiativa ar fi un afront la adresa legii internaționale și ar ”pune în pericol fundațiile procesului de pace”.

  Declarațiile lor coincid cu un avertisment din partea unui consilier al președintelui Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas, care a spus că anexarea West Bank ar isca o revoltă totală printre palestinieni. El a prexis că ”intifada” va rpimi sprijin din toată lumea arabă.

  Luna trecută, mai mult de o mie de parlamentari din Europa au semnat o declarație condamnând anexarea ca fiind ”fatală perspectivelor unei păci israeliano-palestiniene”.

  Netanyahu a vrut inițial să demareze anexarea de la începutul lunii iulie, dar planurile sale au fost amânate din cauza presiunilor interne și externe.

  Anexarea propusă, parte din planul lui Donald Trump pentru pacea în regiune, ar include anexarea a 30 la sută din West Bank.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Acum, pericol uriaș pentru Benjamin Netanyahu – Bucureștiul a îmbolnăvit Tel Aviv-ul! 
  Noul premier desemnat de Macron să salveze popularitatea președintelui Franței
  Macron, declarație fuminantă: ”S-a demonstrat că NATO e în moarte cerebrală”
  Întâlnire despre viitorul Europei: Macron, în vizită la Merkel
  Pentru ce vine Benjamin Netanyahu la Moscova de 9 mai
  Tagurile:
  Beniamin Netaniahu, Emmanuel Macron


  Știrile Zilei