16:26 28 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.63
 • USD16.86
 • RUB0.22
 • RON4.03
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Explozia din Beirut (18)
  16310

  O explozie masivă a zguduit capitala libaneză pe 4 august. Epicentrul exploziei a fost portul Beirut și, potrivit guvernatorului oraşului, Marwan Abboud, peste jumătate dintre clădirile din capitala libaneză au fost avariate.

  BUCUREŞTI, 5 aug – Sputnik. Primarul Beirutului, Jamal Eytany, a declarat pentru Sputnik că situația din capitala libaneză după explozie este extrem de gravă.

  „Dezastrul este imens. Daunele aduse orașului sunt mult mai grave decât poate părea la prima vedere. Situația este cu adevărat tragică”, a spus acesta.

  „Portul Beirut a fost distrus complet. Mai multe cartiere ale orașului, cum ar fi Achrafieh, Al-inguruan, Karantina și Mar Mikhael, precum şi zone adiacente lor, au fost serios deteriorate. Unele clădiri de acolo au fost complet distruse. O echipă de ingineri lucrează în oraș: cercetează care sunt clădirile care pot fi restaurate și care, din păcate, nu mai pot fi salvate. Ei vor face o estimare a costurilor necesare pentru reconstruirea zonelor rezidențiale afectate”, a adăugat primarul.

  Potrivit primarului capitalei libaneze, daunele cauzate de explozia devastatoare de ieri sunt deja estimate la miliarde de dolari.

  Eytany s-a referit şi la soarta oamenilor care au rămas fără adăpost.

  „Municipalitatea face eforturi pentru a oferi adăpost pentru toți cei ale căror case au fost distruse de valul de explozie. Mai multe orașe din țara noastră au oferit deja locuințe temporare persoanelor afectate. În plus, există case nelocuite și clădiri noi în alte zone ale Beirutului; intenționăm să adăpostim și acolo oameni”, a mai spus primarul.

  De asemenea, Jamal Eytany a recunoscut că nivelul de poluare a aerului din cauza vaporilor de amoniac care au fost eliberaţi după explozie este într-adevăr extrem de periculos pentru cetățeni.

  „Centrul de cercetare din Beirut are acum sarcina de a măsura poluarea aerului și de a găsi modalități de gestionare a incidentului. Încă nu este clar ce daune vor provoca norii de amoniac orașului și impactul asupra sănătăţii rezidenților săi”, a explicat acesta.

  Potrivit primarului Beirutului, echipe de salvare, poliția și voluntarii continuă să curețe zona și să caute oameni dispăruți.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Тема:
  Explozia din Beirut (18)

  Tematic

  Ion Chicu, despre explozia din Beirut: Nava nu mai este sub Pavilionul Republicii Moldova
  Explozie masivă în Beirut: clădiri distruse, zeci de oameni răniți - Video
  Ce a cauzat cumplita explozie din Beirut – explicație uluitoare!
  Rusia va instala un spital mobil în Beirut pentru a oferi asistență victimelor
  Tragedia de la Beirut – ”Este inacceptabil cum s-a procedat”
  Tagurile:
  Pericol, Dezastru, Beirut

  Știrile Zilei