07:22 01 Octombrie 2020
În direct
 • EUR19.88
 • USD16.98
 • RUB0.22
 • RON4.08
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Proteste în Belarus (124)
  118530

  Alegerile prezidențiale din Belarus s-au încheiat duminică, cu o prezență mare de 84,05% la urnele de vot. După aceasta au fost anunțate rezultatele exit-poll, urmate de proteste în stradă, care s-au încheiat abia spre dimineața zilei de 10 august.

  CHIȘINĂU, 10 aug - Sputnik. După anunțarea primelor date ale sondajului exit-poll, conform cărora șeful statului, Alexander Lukashenko, învinge detașat, obținând 79,7% din voturi, situația a escaladat: la apelul opoziției, alegătorii au început să se adune la secțiile de votare pentru a „controla numărarea voturilor”, au început arestările în unele orașe. Forțele de ordine i-au dispersat pe protestatari.

  Candidații și rezultatele preliminare

  Alegătorii au avut opțiunea să voteze unul dintre cei cinci candidați pentru cel mai înalt post guvernamental: este vorba de co-președinte al asociației publice „Spune adevărul” Andrei Dmitriev, fosta deputată Anna Kanopatskaya, actualul șef al statului Alexander Lukashenko, Svetalana Tikhanovskaya, neangajată, președintele „partidului social-democrat belarus Hramada” Serghei Cherechen. În același timp, belarușii au avut opțiunea de a vota împotriva tuturor candidaților.

  Conform datelor primului sondaj exit-poll, Lukashenko învinge cu 79,7%, în timp ce Tikhanovskaya se află pe locul doi cu 6,8%. Un rezultat similar a fost prezentat de un sondaj telefonic al Ecoom: datele sale arată că Lukashenko este susținut de 78,9% dintre respondenți.

  Potrivit șefei Comisiei Electorale Centrale, Lidia Yermoshina, Lukashenko este în fruntea competiției electorale conform rezultatelor numărării voturilor în secțiile de votare închise din cinci regiuni, Tihanovskaya se află pe locul doi. Cu toate acestea, CEC din Belarus va anunța rezultatele finale ale alegerilor abia vineri.

  Proteste în Belarus

  După anunțarea datelor exit-poll, un număr de alegători din Minsk, la apelul liderilor opoziției, au început să se apropie de secțiile de votare pentru a „controla numărarea voturilor”. Opoziția i-a chemat și pe susținătorii săi să se adune în Piața Victoriei din centrul orașului Minsk, în apropiere de monumentul „Minsk - Orașul Eroilor”.

  Sputnik
  Proteste în Belarus după alegerile prezidențiale

  Au urmat ciocniri cu forțele de ordine, care au efectuat mai multe rețineri de persoane pentru proteste nesancționat.

  Sputnik
  Proteste în Belarus după alegerile prezidențiale

  Poliția a folosit tunuri de apă pentru a dispersa protestatarii în centrul orașului Minsk. Forțele de ordine au folosit, de asemenea, gaze lacrimogene și grenade flashbang.

  Spre dimineața zilei de 10 august protestele s-au încheiat, iar, după ce mai multe străzi au fost blocate de forțele de ordine, unele dintre acestea au fost deblocate.

  Comisia Electorală Centrală din Belarus urmează să prezinte rezultate preliminare ale alegerilor prezidențiale astăzi, la ora 9.00.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Тема:
  Proteste în Belarus (124)
  Tagurile:
  exit poll, Proteste, Rezultate, Belarus, Alegeri prezidenţiale

  Știrile Zilei