07:18 01 Octombrie 2020
În direct
 • EUR19.88
 • USD16.98
 • RUB0.22
 • RON4.08
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  34453

  Înalta Curte din Londra a refuzat recent returnarea aurului către Venezuela. Secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei a declarat pentru Sputnik că este vorba despre o „expropriere ilegală”.

  BUCUREŞTI, 10 aug – Sputnik. Marea Britanie a expropriat 30 de tone de aur venezuelean în valoare totală de 1 miliard de dolari. Aurul i-a fost trimis pentru depozitare, a declarat într-un interviu cu Sputnik, Alexander Venediktov, secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei.

  Anterior, instanţa britanică a declarat că Juan Guaido este președintele interimar al Venezuelei. Banca centrală a Venezuelei și cea a Angliei se judecă pentru a stabili cine poate deţine aurul, în valoare de 850 de milioane de euro, în depozitele băncii din Marea Britanie. Înalta Curte de Justiție din Londra a decis nereturnarea aurului.

  „Caracasul are acum nevoie de acești bani pentru a face față pandemiei. Dar Înalta Curte de la Londra îl declară pe Guaido șeful legitim al statului și refuză [să returneze aurul] venezuelenilor”, a declarat Venediktov.

  „De fapt, este o expropriere ilegală. Cum să înțelegem un astfel de pas? Vor fi băncile acum considerate o sursă de legitimitate? Nu ne-am dori acest lucru”, a adăugat acesta.

  De la recunoașterea, de către ministerul britanic de Externe, a lui Juan Guaido – pe atunci președinte al Adunării Naționale a Venezuelei – drept președinte interimar al țării în februarie 2019, Banca Angliei a refuzat sistematic să returneze Caracasului o parte din rezervele sale de aur.

  Venezuela a făcut mai multe solicitări pentru a recupera echivalentul a un miliard de dolari în lingouri de aur, în timp ce Juan Guaido a scris de două ori Băncii Angliei, solicitându-i să respingă aceste cereri.

  Astfel, Banca Centrală a Venezuelei a acţionat în instanță Banca Angliei, susţinând că are nevoie de fonduri în lupta împotriva epidemiei de Covid-19.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Venezuela vrea să recupereze aurul blocat de Marea Britanie pe fondul pandemiei de Covid
  Venezuela denunță la nivel internațional practicile ilegale ale SUA
  MAE de la Moscova, despre situația curentă din Venezuela
  Venezuela declară stare de urgență în sectorul energetic
  MAE de la Moscova: Blitzkriegul SUA în Venezuela a eșuat
  Venezuela a reținut doi americani acuzați de invazie navală în țără
  Primul petrolier iranian a ancorat într-un port din Venezuela în ciuda blocadei SUA
  Tagurile:
  Rusia, Venezuela, aur

  Știrile Zilei