14:58 28 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.63
 • USD16.86
 • RUB0.22
 • RON4.03
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Proteste în Belarus (123)
  14310

  Contracandidatul lui Aleksandr Lukașenko, Svetlana Tihahovskaia, s-a refugiat în Lituanian și a transmis un mesaj video susținătorilor în care îi îndeamnă să nu-și sacrifice viețile.

  CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Candidatul opoziției din Belarus la alegerile prezidențiale Svetlana Tihanovskaia a părăsit în această noapte teritoriul țării, aflându-se pe teritoriul Lituaniei. Informația despre retragerea ei a fost făcută publică în Twitter de ministrul Afacerilor Externe lituanian, care a subliniat că aceasta se află în siguranță.

  Comitetul Vamal al Belarusului a confirmat că Tihanovskaia a părăsit țara pe 11 august, ora 03:30, prin punctul vamal “Kotlovka”.

  Tot astăzi, ea a publicat un mesaj video în care afirmă că a fost nevoită să ia o decizie importantă, fără a specifica despre ce este vorba.

  „Am luat o decizie dificilă pentru mine. Decizia a fost luată de sine stătător: nici prietenii, nici rudele, nici staff-ul, nici Serghei (soțul n.r.) nu m-au influențat. Știu că mulți mă vor înțelege, mulți mă vor judeca, iar mulți mă vor urî. Să nu dea Domnul să ajungeți în fața unei astfel de alegeri, în fața căreia am fost pusă eu”, a spus Tihanovskaia.

  Totodată, ea a îndemnat oamenii să aibă grijă de viețile lor și copiilor lor.

  “Oameni, aveți grijă de voi, vă rog. Nicio viață nu merită să fie sacrificată pentru ceea ce se întâmplă acum. Copii sunt cel mai important lucru din viața noastră”, a declarat ea într-un mesaj video.

  “Credeam că toată această campanie m-a călit și mi-a oferit suficiente forțe pentru a rezista la toate. Însă, probabil, am rămas aceeași femeie slabă, precum am fost la început”, a adăugat ea.

  Mai devreme, reprezentanta Svetlanei Tihanovskaia, Olga Kovalkova, a declarat agenției RIA Novosti că politicianul nu a avut o altă opțiune decât să părăsească țara, iar plecarea ei a fost „organizată” de autoritățile belaruse. Potrivit ei, Tihanovskaia a plecat împreună că șeful echipei de campanie, Maria Moroz, care fusese anterior reținută de miliție. Însă, “o parte din echipa Svetlanei continuă să se afle în captivitate”, a declarat Kovalkova.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Тема:
  Proteste în Belarus (123)

  Tematic

  În Belarus au fost reținuți 32 de luptători ai unei armate private străine
  Dodon i-a transmis un mesaj de felicitare lui Lukașenko
  Belarus: opoziția vrea negocieri pentru preluarea pașnică a puterii
  Candidatul opoziției belaruse nu va participa la acțiunile de protest
  Tagurile:
  Svetlana Tihanovskaia, Aleksandr Lukașenko, Belarus

  Știrile Zilei