00:50 22 Octombrie 2020
În direct
 • EUR20.20
 • USD17.04
 • RUB0.22
 • RON4.14
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  17001

  Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că Turcia "nu va face nicio concesie" pentru a-şi apăra interesele privitoare la gaze în Mediterana de Est.

  BRUXELLES, 26 aug - Sputnik. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la Grecia să se abţină de la a comite vreo "eroare" care să ducă la "ruinarea" sa.

  "Turcia va lua ceea ce îi revine de drept în Marea Neagră, Marea Egee şi Marea Mediterană (...) Nu vom face absolut nicio concesie în legătură cu ceea ce ne aparţine", a declarat Erdogan într-un discurs marţial.

  "Pentru asta, suntem hotărâţi să facem tot ce este necesar pe planurile politic, economic şi militar", a anunțat Erdogan în cadrul unei ceremonii pentru marcarea Bătăliei de la Manzikert din 1071, care a deschis intrarea turcilor în Anatolia după victoria sultanului selgiucid Alp Arslan asupra bizantinilor.

  Vladimir Putin și Reep Tayyp Erdogan, imagine simbol
  © Sputnik / Алексей Никольский

  Declaraţiile lui Erdogan au legătură cu escaladarea tensiunilor între Ankara şi Atena în Mediterana de Est. Aici au fost descoperite rezerve de gaz importante pe care și le dispută atât Atena, cât și Ankara, accentuându-se astfel disputele mai vechi dintre cele două ţări vecine privind frontierele lor maritime.

  Turcia a desfăşurat de la 10 august o navă de cercetare seismică însoţită de o escortă militară într-o zonă revendicată de Atena, stârnind furia Greciei, care a trimis de asemenea nave în regiune.

  "Îi invităm pe interlocutorii noştri (...) să se abţină de la orice eroare care ar deschide calea ruinării lor", a spus Erdogan, făcând aluzie la Grecia, pe care nu a numit-o totuşi.

  Astfel, vizita ministrului de Externe german Heiko Maas, petrecută cu o zi înainte cu scopul de a media între cele două state s-a dovedit inutilă, de vreme ce astăzi Erdogan a arătat că poziția Turciei este inflexibilă.

  Ankara este pregătită de dialog, însă numai dacă Atena nu pune nicio "condiţie prealabilă", a spus ieri ministrul turc al afacerilor externe, Mevlüt Cavusoglu.

  De altfel, Ankara şi Atena, deși sunt membre ale NATO, au desfăşurat tot ieri manevre navale rivale.

  Ca un răspuns la politica Turciei, patru state care se arată solidare în acest conflict, și anume Grecia, Franţa, Italia şi Cipru, urmează să desfăşoare de astăzi până vineri un exerciţiu militar comun în Mediterana de Est, la sud de Creta şi de Cipru.

  Franţa, care susţine Grecia în această dispută, a transmis astăzi că Mediterana nu trebuie să fie "un teren de joc" pentru "ambiţiile unora".

  Reproşând Atenei că vrea să ralieze Uniunea Europeană împotriva Ankarei, Erdogan a afişat miercuri un aer de sfidare.

  "Turcia nu mai este o ţară ale cărei răbdare, determinare, mijloace şi curaj să mai poată fi testate (...) Cei care vor să ni se opună şi care sunt pregătiţi să plătească preţul, să o facă. Dacă nu, să se dea din calea noastră", a declarat el.

  Tematic

  Putin și Erdogan au discutat despre situația din Siria
  Putin, Erdogan și Rouhani - conferință video în formatul Astana - detalii
  Ultima oră: Erdogan a semnat ordinul de transformare a Sfintei Sofia într-o moschee
  Realitate și ipocrizie: PAPA, primul mesaj după decizia lui Erdogan privind Sfânta Sofia
  Putin și Erdogan au discutat despre reluarea curselor aeriene între cele două țări
  Erdogan a vizitat Hagia Sophia după decizia de a o transforma într-o moschee - foto
  Putin a discutat cu Erdogan despre situația din Siria și Libia
  Tagurile:
  Marea Neagră, Turcia, Recep Tayyip Erdogan

  Știrile Zilei