07:56 20 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.63
 • RUB0.22
 • RON4.04
 • UAH0.59
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Proteste în Belarus (117)
  18816

  Opoziția belarusă speră că va putea beneficia de până la patru miliarde de dolari din partea UE în cazul schimbării puterii, dar și de un sprijin european în realizarea unor reforme economice în țară.

  CHIȘINĂU, 15 sep – Sputnik. Membrul prezidiului Consiliului Coordonator al opoziției belaruse, Pavel Latușko, a declarat că republica ar putea primi din partea Uniunii Europene până la patru miliarde de dolari în cazul schimbării puterii.

  “Așteptăm un plan concret de acțiuni pentru susținerea democratizării Belarusului din punct de vedere a acelui moment istoric, când vom porni cu adevărat pe calea construcției unui Belarus democratic. E vorba de un pachet de măsuri, nu de aceste 1,5 miliarde de dolari, propuși de vecinul estic, ci de un ajutor financiar real pentru stabilizarea situației economice de aproximativ 3-4 miliarde de dolari”, a declarant opozantul într-o conferință video.

  Acest a specificat că e vorba de “o apreciere comparativă”, însă pentru a vedea un tablou real al lucrurilor e nevoie de datele Ministerului Finanțelor și Ministerului Economiei.

  Potrivit politicianului, Belarus are nevoie de o restructurare a datoriilor, pentru că obligațiile financiare exercită o presiune asupra economiei.

  “În al treilea rând, e vorba de accesibilitatea unor resurse creditare pe termen lung, cu o realizare în paralel a unor reforme economice și obținerea unui ajutor pentru aceste reforme economice, desigur, din partea Uniunii Europene”, a conchis Latușko.

  Ieri la Soci a avut loc o întrevedere între președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko. Liderul rus a declarant că în viitorul apropiat Moscova va oferi Minskului un credit de stat în valoare de 1,5 miliarde de dolari.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Тема:
  Proteste în Belarus (117)

  Tematic

  Lavrov: Rusia nu are niciun motiv să se întâlnească cu opoziția belarusă
  UE nu va pune Belarusul pe lista neagră: Polonia și statele baltice, puse la punct
  Moscova a reacționat la propunerea Varșoviei de a lua "sub aripă" anumite regiuni belaruse
  Proteste în Belarus: 91 de persoane, reținute în timpul manifestațiilor de sâmbătă
  Premierul belarus s-a vaccinat împotriva COVID-19
  Lukașenko: Belarus e dispus să continue integrarea cu Rusia
  „Un joc”. De ce au fost blocate sancțiunile UE împotriva Belarusului
  În Belarus au demarat exercițiile militare "Frăția Slavă 2020"
  Tagurile:
  Uniunea Europeană, Belarus

  Știrile Zilei