06:44 21 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.69
 • USD16.63
 • RUB0.22
 • RON4.05
 • UAH0.59
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  6303

  Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen spune că pandemia de coronavirus a subliniat nevoia pentru o cooperare mai strânsă.

  BRUXELLES, 16 sept - Sputnik. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene a promis într-o declarație ținută astăzi în fața Parlamentului European un summit global unde să fie împărtășite lecțiile învățate din criză, arată RT. 

  ”Popoarele din Europa încă suferă”, a spus ea astăzi în prima adresare sub formula Starea Uniunii Europene. ”Pentru mine e foarte clar – avem nevoie să construim o Uniunii a Sănătății Europene mai puternică”, a adăugat ea.

  Președintele Comisiei Europene a precizat că statele UE au nevoie să își întărească pregătirea pentru criză și managamentul riscurilor sanitare de la granițe. Ea le-a mai spus europarlamentarilor că în Comisie se lucrează pentru a întări Agenția Europeană pentru Medicamente și Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor.

  De asemenea, Von der Leyen a anunțat crearea unei noi agenții pentru cercetări biomedicale avansate, BARDA. UE plănuiește de altfel să organizeze un summit global pe sănătate anul viitor în timpul președinției Italiei la G20.

  ”Pentru că a fost o criză globală, trebuie să învățăm lecții globale”, a adăugat von der Leyen, o inițiativă care le va arăta europenilor că Uniunea există pentru a-i proteja pe ei toți.

  Totuși, politicile de sănătate rămân responsabilitatea statelor UE individuale. În timp ce oficialii de la Bruxelles au încercat să coordoneze un răspuns unitar al blocului la epidemie, carantina și regulile la graniță au fost diferite în fiecare țară.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Orban, întâlnire decisivă cu Ursula von der Leyen pe tema justiției, Schengen și MCV
  Risc de blocaj la Comisia Europeană: Ursula von der Leyen cere comisarii lipsă
  Câte trilioane de euro vrea Ursula Von der Leyen să investească în protecția climei
  Tagurile:
  Comisia Europeană, Ursula von der Leyen

  Știrile Zilei