13:47 21 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.69
 • USD16.63
 • RUB0.22
 • RON4.05
 • UAH0.59
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  8211

  Oamenii de știință depistează noi asteroizi, „potențial periculoși”, încă trei urmând să treacă pe lângă Pământ în această săptămână. Totuşi, vânătorii de asteroizi au ratat o rocă spațială de 1.000 m, care putea provoca mari daune pe planeta noastră.

  BUCUREŞTI, 16 sept – Sputnik. Pământul este amenințat aproape permanent de resturile spațiale sub formă de asteroizi și meteoriți, iar săptămâna aceasta nu face excepție, două roci spațiale mai mici urmând să treacă pe lângă planeta astăzi și mâine.

  Între timp, NASA a anunţat „vizita” a încă trei asteroizi, fiecare măsurând peste 15 metri.

  Astfel, pe 16 septembrie, asteroidul 2020 RW3, care măsoară aproximativ 18 m în diametru (însemnând că este de două ori mai lung decât un autobuz din Londra) va trece pe lângă Pământ la o distanță de 2,5 milioane de km.

  Joi, două roci spațiale mult mai mari: 2020RN1, de 30 de metri (însemnând de două ori înălțimea semnului de la Hollywood), și 2014QJ33, de 62 de metri, va trece la o distanță sigură de șapte milioane și respectiv 2,5 milioane de km, potrivit RT

  Mai mult, un astronom amator din Brazilia a descoperit un asteroid uriaş, care a fost „ratat” de principalele sisteme de apărare planetară ale Pământului chiar luna trecută.

  Asteroidul 2020 QU6, având 1.000 de metri lățime, suficient de mare pentru a provoca daune semnificative pe Pământ dacă l-ar fi lovit, a fost observat de astronomul amator Leonardo Amaral de la observatorul Campo dos Amarais din Brazilia, pe 27 august.

  Din fericire, a trecut, pe 10 septembrie, pe lânga Pământ la o distanță de 40 de milioane de kilometri, însemnând de peste 100 de ori distanța dintre Pământ și lună.

  Amaral a reușit să depisteze asteroidul datorită punctului său de observație oarecum unic, având în vedere că se află în emisfera sudică, în timp ce multe dintre telescoapele noastre de observaţie a asteroizilor se află în emisfera nordică.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Un asteroid uriaș se îndreaptă spre Pământ – care pot fi consecințele
  Un asteroid gigantic ar putea lovi Pământul la aceste date, potrivit NASA
  Asteroid cât piramidele din Egipt „vizitează” Pământul – când poate avea loc un impact
  Asteroid „potenţial periculos”, cât un teren de fotbal, se va îndrepta spre pământ
  Un asteroid uriaș se îndreaptă spre pământ cu 17 kilometri pe secundă
  Tagurile:
  Pământ, asteroizi

  Știrile Zilei