14:15 26 Octombrie 2020
În direct
 • EUR20.20
 • USD17.05
 • RUB0.22
 • RON4.14
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  17240

  În centrul orașului Minsk, unde s-au adunat mai mulți protestatari, au loc rețineri, transmite corespondentul RIA Novosti de la fața locului. 

  CHIȘINĂU, 20 sept - Sputnik. Reținerea protestatarilor a fost confirmată de către Ministerul de Interne al Belarusului, care a precizat că operațiuni similare se desfășoară și în alte orașe, transmite RIA Novosti

  „Mai bine de 10 persoane sunt reținute la Minsk, dar datele se actualizează. Sunt rețineri și în regiunile Belarusului, dar nu putem spune acum cu exactitate câți oameni au fost reținuți în total. (...) Toate reținerile sunt legate exclusiv cu încălcarea legislației privind întrunirile în masă”, a declarat ofițerul de presă al Ministerului de Interne al Belarusullui Olga Cemodanova pentru RIA Novosti. 

  Astăzi, ca și în duminicile precedente, opoziția belarusă organizează tradiționalul marș de protest.

  Mai mulți participanți care s-au adunat ngă stația de metrou Nemiga au fost dispersați. Acolo a ajuns o coloană de mașini ale forțelor de ordine din care au ieșit trupele OMON și au început reținerile. 

  Aleksandr Lukașenko
  Пресс-служба президента Республики Беларусь

  Pe unele străzi din orașul Minsk circulația a fost sistată. 

  Protestele masive au început în mai multe orașe din Belarus pe 9 august, după alegerile prezidențiale, care au fost câștigate de Lukașenko, potrivit datelor anunțate de Comisia Electorală Centrală a acestei țări, el obținând 80,1% din voturi. În primele zile, acțiunile au fost suprimate de forțele de ordine, împotriva protestatarilor care nu au fost de acord cu rezultatele fiind gaze lacrimogene, tunuri de apă, grenade de sunet și gloanțe de cauciuc. Apoi forțele de ordine au încetat să mai disperseze mitingurile și să folosească forța.

  Conform datelor oficiale, peste 6,7 mii de persoane au fost reținute în primele zile. Potrivit raportului Ministerului Afacerilor Interne al Republicii, sute de persoane au fost rănite în timpul revoltelor, dintre care peste 130 de agenți de ordine. Autoritățile au confirmat oficial decesul a trei protestatari.

  Pe de altă parte, în Belarus au loc acțiuni de protest în susținerea lui Aleksandr Lukașenko. 

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Putin recunoaște legitimitatea alegerilor prezidențiale din Belarus
  Kremlinul nu are niciun canal de comunicare cu opoziția din Belarus
  Tihanovskaia a anunțat începutul unei „revoluții pașnice” în Belarus
  Proteste în Belarus: 91 de persoane, reținute în timpul manifestațiilor de sâmbătă
  În Belarus au demarat exercițiile militare "Frăția Slavă 2020"
  Tagurile:
  Belarus, Rețineri, Minsk

  Știrile Zilei