23:21 24 Octombrie 2020
În direct
 • EUR20.17
 • USD17.05
 • RUB0.22
 • RON4.14
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Conflictul azero-armean în Karabah (38)
  103 0 0

  Armenia ar putea apela la ajutorul OTSC în cadrul extinderii ariei geografice a conflictului cu Azerbaidjan, a declarat reprezentantul țării în cadrul organizației.

  BUCUREȘTI, 29 sep – Sputnik. Armenia este dispusă să activeze mecanismele politico-militare ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă în cazul extinderii ariei geografice a conflictului militar din Karabah, a declarat reprezentantul țării în cadrul organizației, Viktor Biyagov.

  “Extinderea ariei geografice ar putea să creeze o amenințare directă pentru securitatea, integritatea teritorială și suveranitatea Armeniei, în acest caz vom activa mecanismele politico-militare respective pentru a reacționa la o agresiune externă”, a declarat Biyagov la ședința consiliului permanent al OTSC, citat de serviciul de presă al MAE al Armeniei.

  Duminică, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a declarat că forțele armate ale Armeniei au atacat localitățile de pe linia de contact din Karabah, provocând victime printre civili. Potrivit Ministerului Apărării al Armeniei, Karabahul “a fost supus unor atacuri aeriene și cu rachete”. Purtătorul de cuvânt al președintelui autoproclamatei Republici Karabahul de Munte, Vagram Pogosean, spune că focurile de artilerie au vizat localitățile din Karabah, inclusiv capitala regiunii Stepanakert și a îndemnat populația să se ascundă. Autoritățile republicii nerecunoscute au anunțat stare de război și mobilizare generală. Guvernul Armeniei, la rândul său, a anunțat și el stare de război și mobilizare din cauza situației din Karabah.

  Vladimir Putin
  © Sputnik / Михаил Климентьев

  Baku și Erevan s-au acuzat reciproc de tensionarea situației. Ministerul Apărării al Azerbadjanului afirmă că focul a fost deschis de partea armeană, iar forțele azere au declanșat o operațiune de contraofensivă. Ministerul Apărării al Armeniei declară că regiunea Karabah a fost supusă unor atacuri aeriene și cu rachete din partea Azerbaidjanului.

  Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a îndemnat Baku și Erevan să înceteze imediat focul și să recurgă la negocieri. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a subliniat că acest conflict trebuie să fie soluționat doar pe o cale pașnică, cu implicarea grupului OSCE de la Minsk. Totodată, OTSC a menționat că Armenia nu a solicitat ajutor din partea organizației pentru soluționarea conflictului.

  Тема:
  Conflictul azero-armean în Karabah (38)

  Tematic

  Lavrov și Çavuşoğlu au discutat despre situația din Karabah
  Video: Armenia arată cum a distrus tancurile Azerbaidjanului
  Turcia sprijină Azerbaidjanul în conflictul din Karabah
  Militarii azeri au preluat controlul asupra 6 localități din Karabah
  Premierul armean admite recunoașterea independenței Karabahului
  Premierul Armeniei l-a sunat pe Putin
  Tagurile:
  Azerbaidjan, Armenia, OTSC, Karabah

  Știrile Zilei