11:28 26 Octombrie 2020
În direct
 • EUR20.20
 • USD17.05
 • RUB0.22
 • RON4.14
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  40607

  Forţele Aeriene germane participă împreună cu partenerii lor NATO la exercițiile secrete Steadfast Noon cu scopul de a se antrena pentru apărarea unei zone în caz de război nuclear, relatează Bild și DPA.

  BUCUREŞTI, 15 oct – Sputnik. Cotidianul german Bild dezvăluie desfășurarea, în această săptămână, a exercițiilor secrete Steadfast Noon la care vor participa Forțele Aeriene germane și partenerii lor NATO, cu utilizarea bombardierelor de luptă care ar putea transporta arme nucleare în caz de război.

  Agenția de presă DPA scrie că aceste exerciții, în care vor fi utilizate bombardiere Tornado capabile să transporte arme nucleare, au loc la baza aeriană Nörvenich (Renania de Nord-Westfalia), considerată ca o posibilă locație alternativă pentru armele nucleare tactice americane de tip B61.

  Potrivit informațiilor care nu au fost confirmate încă oficial, aceste bombe sunt depozitate în Büchel (Renania-Palatinat), unde se desfășoară exercițiul Gărzii rezistente, în timpul căruia forțele aeriene se antrenează pentru a contracara un atac asupra bazei aeriene, fiind utilizat sistemul de rachete antiaeriene americane Patriot, potrivit Sputnik France, care citează presa germană.

  Potrivit experților militari, în timpul manevrelor Steadfast Noon, soldații transportă în siguranță armele nucleare americane din depozitele subterane și le instalează în avioane de luptă. Totuşi, în timpul zborurilor de antrenament, avioanele nu transportă bombe.

  Pericolul războiului nuclear, mai mare ca niciodată

  Ziarul indică faptul că pericolul unui război purtat cu utilizarea armelor nucleare este considerat în prezent ca fiind semnificativ mai mare decât în ultimele trei decenii. Principalul motiv este ieșirea Statelor Unite din Tratatul INF privind rachetele cu rază intermediară de acțiune, precum și situaţia incertă privind extinderea Tratatului New Start.

  Experții militari se așteaptă la o altă cursă a înarmărilor. Statele Unite lucrează deja la un nou sistem mobil de rachete cu rază medie de acțiune, care ar fi fost ilegal în perioada cât a fost valabil Tratatului INF. Potrivit planurilor actuale, acesta ar trebui să poarte doar focoase convenționale, adică non-atomice, fără să se știe însă dacă planul va rămâne așa, scrie Bild.

  De asemenea, ultimul acord major de dezarmare dintre Rusia și Statele Unite, tratatul New Start privind limitarea armelor nucleare strategice, se încheie la 5 februarie 2021. Cele două țări discută despre o prelungire a acordului, deși Moscova şi-a exprimat recent neîncrederea într-un rezultat favorabil sub președintele Donald Trump.

  Tematic

  Ministrul rus de Externe: riscul nuclear a crescut substanțial – „SUA vor să câştige”
  Kremlinul: Rusia nu va fi niciodată inițiatorul unui atac nuclear
  Ce face submarinul nuclear rusesc de clasa „Antey” în Marea Baltică
  Tagurile:
  NATO, Germania

  Știrile Zilei