12:29 26 Octombrie 2020
În direct
 • EUR20.20
 • USD17.05
 • RUB0.22
 • RON4.14
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  26510

  Pe noua hartă reflectând zonele cu restricții de călătorie în Uniunea Europeană în contextul pandemiei de Covid-19 sunt în prezent 17 țări plasate în zona roşie, a anunțat Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.

  BUCUREŞTI, 16 oct – Sputnik. 17 țări europene, printre care Franța, Belgia, Spania, Regatul Unit, dar şi România, sunt plasate în zona roşie pe noua hartă reflectând restricțiile de călătorie, adoptate în contextul pandemiei de coronavirus. Harta a fost publicată joi, 15 octombrie, de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

  Alte cinci țări, Italia, Cipru, Estonia, Lituania și Letonia, apar în portocaliu și doar trei țări europene rămân în prezent în zona verde: Norvegia, Finlanda și Grecia.

  Noua hartă Covid-19: Ţările europene plasate în zona roşie
  Noua hartă Covid-19: Ţările europene plasate în zona roşie

  Germania, Suedia, Austria, Danemarca și Islanda sunt prezentate în gri, deoarece UE nu are suficiente informații cu privire la testele efectuate de aceste state.

  Călătorii care provin dintr-o zonă roșie, portocalie sau gri sunt supuşi unor măsuri restrictive, cum ar fi carantina.

  O hartă în patru culori

  Pe 13 octombrie, statele membre ale UE au adoptat o abordare coordonată a restricțiilor privind libera circulație ca răspuns la pandemie. Aceasta se bazează pe o clasificare a regiunilor în patru culori: roşu, portocaliu, gri şi verde, în funcție de situația epidemiologică locală. Harta va fi actualizată în fiecare joi de ECDC.

  Conform recomandărilor, o regiune trebuie să acumuleze mai puțin de 25 de cazuri noi de infectări cu coronavirus la 100.000 de locuitori pe parcursul a 14 zile și un număr de teste pozitive de mai puțin de 4% pentru a fi clasificate la culoarea verde. Dacă o zonă are până în 50 de cazuri noi de infectare cu Covid-19 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile și o rată a testelor pozitive de peste 4%, aceasta va fi clasificată în portocaliu.

  La culoarea roșie sunt trecute regiunile care raportează peste 50 de cazuri noi de Covid-19 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, iar testele pozitive reprezintă mai mult de 4% din numărul de persoane testate.

  Elveția nu va apărea pe hartă, deoarece UE și această țară nu au încheiat un acord de cooperare în domeniul sănătății publice.

  Tematic

  Șocant! Măsurile în București se relaxează în plin avânt al Covid 19
  Nou studiu: Cât timp se păstrează imunitatea la Covid-19
  Mai puține locuri în spitale pentru alte afecțiuni decât COVID-19
  Tagurile:
  Hartă, COVID-19

  Știrile Zilei