12:35 26 Octombrie 2020
În direct
 • EUR20.20
 • USD17.05
 • RUB0.22
 • RON4.14
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  62 0 0

  Liderii Uniunii Europene nu mai vor să se întâlnească fizic, după ce mai mulți oficiali europeni s-au autoizolat chiar din timpul Summit-ului de la Bruxelles, așa că au convenit să ţină videoconferinţe .

  BRUXELLES, 16 oct - Sputnik. Liderii UE se vor întâlni virtual, prin videoconferințe săptămânale pentru a-și coordona măsurile naţionale împotriva pandemiei de COVID-19, evitând astfel contactele fizice și deplasările, după ce Ursula von der Leyen, dar și alți oficiali europeni au ajuns în carantină.

  Videconferințele săptămânale au fost stabilite în contextul în care Europa se confruntă cu o creştere galopantă a cazurilor de contaminare, dar și pentru a evita contactele fizice între oficiali.

  Videoconferinţele sunt mai puţin eficiente în încheierea de compromisuri dificile, dar sunt mai practice în această perioadă decât reuniunile fizice, care cresc riscul de infectare printre lideri şi echipele lor.

  Decizia a fost influențată de faptul că preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şefa guvernului finlandez, Sanna Marin, au fost nevoite să se retragă de la summitul de la Bruxelles, ca măsură de precauţie după ce au intrat în contact cu persoane depistate pozitiv.

  ”A fost un acord că, aproape săptămânal de acum, vom intra în consultări unii cu alţii cu privire la cele mai bune metode şi abordări pentru a face faţă acestui al doilea val de propagare a COVID-19”, a declarat astăzi premierul irlandez Micheal Martin la summitul care se încheie astăzi la Bruxelles.

  Și premierul italian Giuseppe Conte a explicat că videoconferinţele regulate vor ajuta la coordonarea măsurilor referitoare la depistare, restricţii, vaccinuri şi terapii.

  Liderii UE vor astfel să preîntâmpine haosul de la începutul pandemiei, când cele 27 state UE au adoptat măsuri contradictorii.

  Decizia cu privire la videoconferinţe regulate a fost luată aseară, după ce preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a fost nevoită să părăsească brusc summitul şi să intre preventiv în carantină pentru că intrase în contact cu o persoană infectată cu coronavirus.

  Astăzi, aceeași decizie a luat-o și premierul finlandez Sanna Marin pentru că avusese contact cu un deputat din ţara sa testat pozitiv la coronavirus.

  Dacă premierul suedez Stefan Lofven este cel rămas să reprezinte Finlanda la summit, Polonia era reprezentată de la început de premierul Cehiei pentru că premierul polonez Mateusz Morawiecki se afla deja de marţi în carantină după ce s-a întâlnit cu o persoană depistată cu coronavirus, astfel că nu a putut să participe la reuniunea Consiliului European.

  Tematic

  UE își coordonează măsurile de restricție a liberei circulații
  UE aplica noi sancțiuni Rusiei - reacția Kremlinului
  Avertizare: dialogul între Rusia și UE se va încheia
  Tagurile:
  COVID-19, UE

  Știrile Zilei