12:08 26 Octombrie 2020
În direct
 • EUR20.20
 • USD17.05
 • RUB0.22
 • RON4.14
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Conflictul azero-armean în Karabah (38)
  29714

  Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, acuză Rusia, SUA și Franța de furnizarea armelor Armeniei.

  BUCUREȘTI, 18 oct – Sputnik. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Rusia, SUA și Franța furnizează arme Armeniei.

  “Armenia a încălcat în mod repetat armistițiul. Grupul OSCE de la Minsk, compus din Rusia, SUA și Franța, oferă Armeniei un ajutor multilateral cu arme. Ei sunt de partea Armeniei”, a declarat Erdogan într-un discurs rostit în provincial Şırnak

  Pe 27 septembrie, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a declarat că forțele armate ale Armeniei au atacat localitățile de pe linia de contact din Karabah, provocând victime printre civili. Potrivit Ministerului Apărării al Armeniei, Karabahul “a fost supus unor atacuri aeriene și cu rachete”.

  Bakuul și Erevanul s-au acuzat reciproc de tensionarea situației. Ministerul Apărării al Azerbaidjanului afirmă că focul a fost deschis de partea armeană, iar forțele azere au declanșat o operațiune de contraofensivă. Ministerul Apărării al Armeniei declară că regiunea Karabah a fost supusă unor atacuri aeriene și cu rachete din partea Azerbaidjanului.

  Turcia este membru al NATO, iar Armenia a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

  Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a îndemnat Bakuul și Erevanul să înceteze imediat focul și să recurgă la negocieri. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a subliniat că acest conflict trebuie să fie soluționat doar pe o cale pașnică, cu implicarea grupului OSCE de la Minsk. Totodată, OTSC a menționat că Armenia nu a solicitat ajutor din partea organizației pentru soluționarea conflictului.

  Liderii Rusiei, SUA, Franței au îndemnat părțile în conflict să pună capăt ciocnirilor și să se angajeze într-un dialog fără a înainta niciun fel de condiții prealabile.

  Pe 9 octombrie, la Moscova, la invitația președintelui Rusiei, au sosit miniștrii Afacerilor Externe ale Azerbaidjanului și Armeniei, care au purtat peste 10 ore negocieri în prezența șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov. În cele din urmă, Erevan și Baku au convenit asupra unui acord de încetare a focului în Karabah, începând cu amiaza zilei de 10 octombrie, asupra schimbului de prizonieri și cadavre. Cu toate acestea, în aceeași zi, părțile s-au acuzat reciproc de nerespectarea armistițiului. A doua tentative de a organiza un armistițiu umanitar a fost întreprinsă în noaptea de 17 spre 18 octombrie, însă peste câteva ore de la intrarea în vigoare a regimului de încetarte a fostului, Armenia și Azerbaidjan au declarat că partea opusă nu îl respectă.

  Тема:
  Conflictul azero-armean în Karabah (38)

  Tematic

  Erdogan speră că azerii își vor continua ofensiva
  Assad l-a numit pe Erdogan inițiatorul conflictului din Karabah
  Erdogan, împotriva tuturor. Turcia inițiază un experiment geopolitic
  Tagurile:
  SUA, Franța, Rusia, Armenia, Turcia, Recep Tayyip Erdogan

  Știrile Zilei