12:29 27 Februarie 2021
În direct
 • EUR21.34
 • USD17.45
 • RUB0.24
 • RON4.38
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  27003

  Un grup de cercetători din SUA trage un semnal de alarmă în legătură cu mai multe vaccinuri împotriva coronavirusului, aflate în testare clinică, avertizând că acestea pot crește riscul ca subiecții să contracteze HIV.

  Вакцина против новой коронавирусной инфекции
  РФПИ и Центр имени Гамалеи
  BUCUREŞTI, 22 oct – Sputnik. Cel puțin patru dintre loturile actuale de vaccinuri Covid-19 aflate în etapa de studiu clinic ar putea crește riscul ca pacienții să contracteze HIV, potrivit unei echipe de oameni de știință condusă de Susan Buchbinder, profesor la Universitatea din California din San Francisco și conducător al HIV Prevention Research la Departamentul de Sănătate Publică din San Francisco. Unul dintre vaccinuri urmează să intre în faza 3 de studiu în Rusia și Pakistan.

  Buchbinder și colegii ei au experiență directă a acestui efect secundar al vaccinului din cercetările lor anterioare privind un vaccin HIV. Cel mai promițător vaccin candidat împotriva HIV a avut efectul exact opus rezultatului dorit, lăsând oamenii chiar mai vulnerabili la boală decât au fost înainte.

  „Suntem îngrijorați de faptul că utilizarea unui vector Ad5 pentru imunizarea împotriva SARS-CoV-2 ar putea crește în mod similar riscul de a contracta HIV-1 în rândul persoanelor care primesc vaccinul”, au scris cercetătorii.

  Un vector este metoda prin care un vaccin este livrat către o țintă. Unul dintre cei mai comuni vectori utilizați în cercetarea medicală este un adenovirus modificat genetic, un grup de viruși ADN care cauzează de obicei boli oculare și respiratorii.

  Mai multe loturi actuale de vaccinuri împotriva Covid-19 aflate în dezvoltare utilizează un adenovirus ca metodă de livrare pentru codul genetic al proteinelor spike ale coronavirusului, în vederea instruirii sistemului nostru imunitar pentru a recunoaște și a combate SARS-CoV-2.

  Cel mai adesea, adenovirusurile modificate genetic utilizate ca vectori nu cresc riscul de HIV. Cu toate acestea, unul specific, numit Ad5 (adenovirus recombinant de tip 5), a fost vinovatul care a anulat vaccinul anterior al cercetătoarei Buchbinder și al echipei sale împotriva HIV și se află în centrul controversei privind vaccinul actual, scrie RT

  Mecanismul prin care crește riscul contractării HIV este puţin înțeles, dar pare să provoace sistemul imunitar în așa fel încât ar oferi HIV mai multe ținte decât înainte, permițându-i să intre în corp mult mai repede.

  Imunologul Anthony Fauci, care este directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din 1984, a avertizat, încă din 2014, împotriva utilizării acestui vector în vaccinurile distribuite în zonele cu risc de răspândire a HIV.

  În ciuda acestui fapt, companiile din spatele vaccinurilor susțin că sunt conștiente de această problemă și că au luat în considerare riscurile în timpul dezvoltării vaccinurilor.

  De exemplu, ImmunityBio, care își testează vaccinul în California înainte de următoarea etapă care va avea loc în Africa de Sud, a susținut că cercetătorii au „dezactivat” genetic vectorul Ad5 din vaccin.

  Mai multe studii privind vaccinul au fost deja întrerupte pentru efecte secundare adverse și chiar deces într-un caz.

  Tematic

  SIDA poate fi învinsă! De ce este important să facem testul HIV
  Cumplit! S-a înţepat până la sânge, ca să îmbolnăvească cu HIV un poliţist!
  România, campioană la îmbolnăviri! Un virus înrudit cu HIV, prezent în ţară
  Cumplit! O fetiţă, infectată cu HIV, nu poate primit tratament - mama se opune
  Descoperire îngrijorătoare: coronavirusul are mutaţii similare HIV și EBOLA
  Tagurile:
  HIV, COVID-19

  Știrile Zilei