21:21 05 Martie 2021
În direct
 • EUR21.15
 • USD17.58
 • RUB0.24
 • RON4.33
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  15931

  Intenția declarată de SUA de amplasare a rachetelor hipersonice și balistice în Europa sporește gradul de confruntare, susține ambasada rusă de la Washington.

  BUCUREȘTI, 29 oct – Sputnik. Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a avertizat asupra unei curse a înarmărilor cu rachete în Europa.

  În acest fel diplomatul a reacționat la declarațiile consilierului președintelui SUA pentru securitatea națională, Robert C. O'Brien, care a afirmat miercuri că Washingtonul este gata să desfășoare arme hipersonice și rachete balistice în Europa pentru a descuraja Rusia.

  “Astfel de intenții amenință cu dezechilibrarea securității regionale și globale, provoacă o creștere a potențialului de confruntare. (...) Dacă Washingtonul într-adevăr este interesat de un „control real asupra înarmărilor”, pentru acest lucru nu este necesară o cursă a înarmărilor cu rachete pe continentul european”, a declarat Antonov, într-un comentariu publicat pe pagina Facebook a misiunii diplomatice.

  Potrivit acestuia, propunerea președintelui Vladimir Putin, îndreptată spre diminuarea detensionarea situație după denunțarea Tratatului Forțelor Intermediare (INF), reprezintă o “alternative constructivă”.

  “Rusia este dispusă să prevină, împreună cu partenerii străini, o nouă cursă a înarmărilor cu rachete pe continentul european și în alte regiuni ale lumii”, a conchis Antonov.

  INF avea misiunea să asigure o stabilitate strategică globală. În august 2019 SUA s-au retras din acord, sub pretextul “încălcării acestuia de către Rusia”, pe care Washingtonul a acuzat-o de construcția și testarea rachetei 9M729. Moscova a asigura că aceasta are o rază de până la 500 de kilometri, admisă de tratat.

  Săptămâna aceasta Putin a propus elaborarea unor mecanisme de prevenire a unei curse a înarmărilor. Liderul rus a declarat că Moscova este dispusă să nu amplaseze rachetele 9M729 în partea europeană a țării, cu condiția ca NATO să răspundă cu reciprocitate. De asemenea, el a propus alianței să verifice sistemele Aegis Ashore cu sistemele de lansare Mk-41 în bazele din Europa și 9M729 în obiectivele din regiunea Kaliningrad. Purtătorul de cuvânt al MAE al Germaniei, Andrea Sasse, a declarat că inițiativa “nu este una credibilă”.

  Tematic

  Votul anticipat în alegerile prezidențiale din SUA
  Presa din SUA: victoria lui Trump va aduce sfârșitul NATO
  “Un caz ușor”: De ce SUA nu au reușit să împace Baku și Erevan
  Moscova, despre disponibilitatea de a lucra cu învingătorul alegerilor din SUA
  SUA sunt gata să-și amplaseze rachetele în Europa
  Tagurile:
  Rachete, Rusia, SUA

  Știrile Zilei