19:15 24 Februarie 2021
În direct
 • EUR21.30
 • USD17.53
 • RUB0.24
 • RON4.37
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  28930

  Asociația consumatorilor UFC-Que Choisir este îngrijorată de prezența ridicată a oxidului de etilenă, un pesticid neautorizat în Europa, în anumite alimente care conțin susan.

  BUCUREŞTI, 2 nov – Sputnik. Substanța prezintă riscuri de dezvoltare a cancerului și pentru fertilitate, avertizează asociaţia. Urme ale unui pesticid interzis în Europa au fost detectate în produse care conțin semințe de susan, a avertizat pe 2 noiembrie într-un comunicat asociația de consumatori UFC-Que Choisir.

  „O concentraţie ridicată a unui pesticid interzis a fost detectată în Europa în peste 250 de tone de semințe de susan din India”, avertizează compania, subliniind că lista produselor cu risc continuă să crească.

  „Există suspiciuni puternice că acest pesticid este cancerigen, dar și dăunător fertilității și, prin urmare, este interzisă utilizarea lui în Europa”, mai precizează asociaţia, citată de Sputnik France

  Prezența substanţei este autorizată în anumite produse importate „în limita a 0,05 mg / kg”, explică asociația.

  Cu toate acestea, peste 250 de tone de semințe de susan s-au dovedit a fi contaminate, a aflat UFC-Que Choisir de la Comisia Europeană. Ratele de contaminare constatate „în mai multe loturi din India au fost de până la 1.000 de ori mai mari decât această limită”, potrivit asociației.

  Produse amintite

  Până în prezent, covrigi de la diferiți distribuitori, produse cu hummus, fursecuri, batoane cu cereale și ciocolată cu susan Lindt se numără printre produsele în cazul cărora s-a cerut retragerea de pe piaţă.

  Cauzele acestei „contaminări masive” urmează să fie stabilite.

  Tematic

  Alertă - fructele şi legumele româneşti şi de import, tratate cu pesticide
  Experiţii avertizează: Brexit poate expune britanicii la pesticide care cauzează cancer
  Avertizare: pesticide în fructe/legume de import, focarele de pestă porcină, în creştere
  Tagurile:
  Alimente, pesticide

  Știrile Zilei