17:41 17 Ianuarie 2021
În direct
 • EUR21.00
 • USD17.28
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.62
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  43586

  Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, spune că rezultatul alegerilor prezidenţiale americane, oricare va fi acesta, nu va avea un impact comercial major pentru Europa.

  BRUXELLES, 3 nov - Sputnik.Bruno le Maire, ministrul francez al economiei, a declarat astăzi că Statele Unite nu mai sunt deja de foarte mulţi ani un partener amical al Europei și de aceea rezultatul alegerilor nu va un impact în Europa.

  Astfel, potrivit ministrului francez, alegerile americane ”pe fond nu vor schimba mare lucru în privinţa intereselor noastre comerciale”.

  Intervenţia sa a avut loc înainte ca preşedintele Donald Trump să revendice victoria.

  ”Nu trebuie să ne facem nicio iluzie. Statele Unite nu mai sunt deja de foarte mulţi ani un partener amical al statelor europene”, a fost diagnosticul dur al lui Le Maire.

  Mai mult, el a arătat că Europa și SUA sunt în rivalitate, câteodată în confruntare, ia raportul dintre cele două forțe a fost descris foarte plastic de ministrul francez: ”când suntem ameninţaţi cu sancţiuni, când suntem loviţi de sancţiuni americane”.

  Pe plan global, Le Maire crede că singurul pivot al reflecţiei americane este China, și că ceea ce primează în SUA este relaţia cu China şi, pe plan mai larg, cu Asia.

  De aceea, Le Maire a făcut un apel către statele europene să devină conștiente de această realitate şi să-și construiască o suveranitate europeană.

  Arătând că, de fapt, continentul american s-a detaşat de continentul european, ”fie că Joe Biden sau Donald Trump va fi ales în această seară, mâine, de către americani, nu schimbă cu nimic acest fapt strategic”, a concluzionat Le Maire.

  Tematic

  Moscova: Planurile SUA de amplasare a rachetelor în Europa sunt cinice
  Decizie scandaloasă a SUA, chiar în ziua alegerilor!
  Exit Poll alegeri prezidențiale SUA 2020: primele estimări
  Tagurile:
  Europa, SUA

  Știrile Zilei