02:47 22 Ianuarie 2021
În direct
 • EUR21.19
 • USD17.45
 • RUB0.24
 • RON4.35
 • UAH0.62
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  18910

  Vechiul oraș roman Pompei, fondat în secolul al VI-lea î.Hr., la poalele Vezuviului, și îngropat complet în timpul erupției vulcanului, a fost reconstituit în imagini digitale. Cum arătau casele și străzile sale înainte de distrugerea orașului.

  BUCUREŞTI, 14 nov – Sputnik. Case cu două etaje, trotuare din piatră, pereți pictați și magazine cu tarabe pline de suveniruri colorate, așa arăta orașul roman Pompei, situat în Golful Napoli, înainte ca o erupție a vulcanului Vezuviu să-l îngropeze sub cenușă în octombrie 79.

  ​Arheologul Universității din Cincinnati Steven Ellis și ilustratorul și designerul grafic britanic Gareth Blayney lucrează pentru a recrea aspectul acestui oraș îngropat sub cenușă vulcanică și rocă.

  ​Ei au distribuit imaginile reconstituite pe pagina Proiectului de cercetare arheologică „Pompei: Porta Stabia”, care a reunit arheologi și alți cercetători din Roma și Statele Unite care studiază despre Pompei din 2005.

  Alte proiecte

  Proiecte de acest gen au mai fost realizate și anterior, de exemplu de Laboratorul de Informatică Aplicată IBAM-CNR în colaborare cu ENEL.

  Sau acest tur virtual al Casei din grădină, reconstituit de Ubisoft și Aristeas ca parte a expoziției Pompeii din 2020, coprodus de Grand Palais și Gedeon Programs:

  Știrile Zilei