17:50 17 Ianuarie 2021
În direct
 • EUR21.00
 • USD17.28
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.62
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  689140

  Obsesia Bruxelles-ului cu ”statul de drept” a dus la blocarea consensului UE pe tema bugetului și a fondului de redresare de 1.824 de miliarde de euro din cauza mecanismului

  BRUXELLES, 16 nov - Sputnik. Polonia și Ungaria au blocat consensul țărilor UE privind bugetul european 2021-2027 și fondul de redresare, utilizându-și dreptul lor de veto pentru a opri astăzi adoptarea celor două propuneri de către guvernele Uniunii Europene. Totul ca reacție la insistența UE de a condiționa fondurile europene de ”statul de drept”, un instrument politic de șantaj la adresa țărilor, conform declarațiilor mai vechi venite de la Varșovia și Budapesta.

  Ambasadorii guvernelor UE au participat astăzi la o reuniune la Bruxelles unde urmau să susțină un compromis la care s-a ajuns cu pachetul de 1.800 de miliarde de euro între Consiliul European și Parlamentul European, dar nu a putut ajunge la un consens din cauza vetoului Ungariei și Polonia.

  Președinția germană a Consiliului UE a declarat că “două state membre ale UE au exprimat rezerve” la votul pentru bugetul Uniunii și pentru pachetul de redresare economică.

  Chiar dacă președinția germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns de săptămâna trecută la un acord politic cu negociatorii Parlamentului European în cadrul negocierilor menite să asigure acordul Parlamentului pentru următorul cadru financiar multianual, totul s-a blocat din cauza insistenței de a condiționa fondurile UE de ”statul de drept” decis de Bruxelles, ceea ce a adus votul de blocaj din partea Poloniei și Ungariei.

  Acordul va fi prezentat statelor membre și plenului Parlamentului European spre aprobare împreună cu celelalte elemente ale următorului cadru financiar multianual și ale pachetului de recuperare, inclusiv regimul general de condiționalitate a fondurilor UE de respectarea statului de drept pentru protecția bugetului Uniunii, un acord provizoriu fiind obținut la 5 noiembrie în urma tratativelor dintre președinția Consiliului și negociatorii Parlamentului.

  Încă de săptămână trecută Ungaria le-a transmis celorlalte state membre ale Uniunii Europene că va bloca aprobarea bugetului multianual 2021-2027 şi a Fondului de relansare economică din cauza mecanismului privind statul de drept, iar Polonia a transmis mesaje similare.

  Tematic

  Ungaria va importa vaccinul rusesc în decembrie
  Ungaria nu cedează în fața Bruxelles-ului
  Ungaria ia atitudine: scrisoare dură către Bruxelles
  Carantină parțială în Ungaria: care sunt noile restricții
  Ungaria va juca în ”grupa morții”! Programul meciurilor de la EURO 2020
  Ungaria va bloca UE dacă insistă pe condiționarea fondurilor
  Tagurile:
  Polonia, Ungaria

  Știrile Zilei